Vučić: Ništa od ZSO, Prištinu zanima samo sever KiM

Vučić je najavio i da će Srbija prodavati još više oružja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić konstatovao je da je jedini cilj Prištine da zauzme sever Kosova, da ih formiranje ZSO ne zanima, i da rok za ZSO ističe 4. avgusta, ali da je jasno, kao što je to rekao i ranije, da od toga neće biti ništa.

Na pitanje šta se dešava sa formiranjem Zajednice srpskih opština, s obzirom na to da je i EU rekla da se to mora uraditi, predsednik Aleksandar Vučić odgovorio je – “Ništa”.

“Ništa kao i obično. Rok ističe 4. avgusta. Sećate se šta sam vam rekao, da od toga neće biti ništa”, dodao je predsednik Srbije.

“Oni imaju samo jedan cilj, a to je kako da zauzmu sever Kosova”, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara u Ostružnici, nakon obilaska radova na obilaznici oko Beograda.

Predsednik Srbije istakao je da Engleska nije protiv rešenja za KiM, već da žele da Srbija prizna nezavisnost Kosova i Metohije u punom kapacitetu, što, kako je naglasio nije nikakvo kompromisno rešenje.

“Oni, iako ne bi to definisali na takav način, žele da Srbija prizna nezavisnost KiM. Iz njihovog ugla to je za njih rešenje i to da Srbija ne dobije ništa. To za nas nije kompromisno rešenje, a Srbija je za kompromis”, kazao je Vučić.

“NE POKLANjAMO, VEĆ PRODAJEMO ORUŽJE”
Komentarišući izjavu kosovskog ministra Bedžeta Pacolija da Srbija poklanja oružje u “zamenu” za povlačenja priznanja Kosova, Vučić je rekao da Srbija ne poklanja, već prodaje oružje. Istakao je da je ponosan na rezultate naše namenske industrije.

Vučić je rekao da Srbija ima državnu firmu – “Jugoimport SDPR”, koja treba profitabilno da radi i koja prodaje oružje.

“Naš posao je da zarađujemo što je moguće više. Oborili smo rekorde prošle godine i verujem da ćemo ove prodati još više oružja”, naglasio je Vučić.

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija nema čega da se stidi kad je reč o prodaji oružja.

Istakao je da ne zna šta je smisao pomenutih optužbi sa Kosova.

“To što hoće da kažu da nemaju oružje, da treba neko da ih štiti ili im smeta što sve manje zemalja priznaje nezavisnost, ili im treba veća podrška Sulejmana Ugljanina, koji je pronašao 147 država koje su priznale Kosovo. Gde nađe tih 147, a ne zna da nađe ni 47”, objasnio je Vučić.

Rekao je da nije razumeo ništa iz optužbe, najavivši da će Srbija prodavati još više, gde god je to dozvoljeno.

Kažu “videli smo srpsku pušku tu i tamo”, a ja sam video američke puške svuda. Oni prodaju gde god sve stignu. Mi prodajemo u skladu sa međunarodnim pravom i nastavićemo time da zarađujemo novac”, zaključio je Vučić.

Najavio je da će, tokom posete Kini, sa kineskim kolegom Si Đinpingom razgovarati o vojnotehničkoj saradnji, te ukazao da je sada u toj zemlji ministar odbrane Aleksandar Vulin kako bi napravio dobar uvod za njegovu posetu.

“PROSEČNA PLATA 426 EVRA, DO KRAJA GODINE BLIZU 500 EVRA”
Predsednik Srbije izjavio je da je prosečna plata u maju 426 evra, a da će uz povećanje, u novembru, ona ići na blizu 500 evra, kao što je ranije i najavio.

Vučić je naveo da ćemo imati veće prosečne zarade od skoro svih u regionu, od Makedonije, Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine… a da, za razliku od Crne Gore, koja ima nešto veći prosek plate, ali i nezaposlenost iznad 20 odsto, Srbija ima 12 odsto nezaposlenih.

Kako je rekao, po visini prosečne plate približavamo se svim drugim zemljama.

Govoreći o “Er Srbiji”, Vučić je rekao da je to ubedljivo najbolja kompanija u regionu i da nema problema u finansiranju.

Upitan zašto je država nastavila da finansira “Er Srbiju”, koristeći kao osnov Strategiju za razvoj turizma, a da Ministarstvo turizma nije donelo odluku da se 12 miliona evra dâ toj kompaniji, Vučić je rekao da ne zna detalje, ali da sigurno zna da je država pomagala “Er Srbiji” zbog leta za Njujork.

Predsednik Vučić je rekao da u Srbiji neće biti nikakve prelazne vlade, kao što to zamišlja Savez za Srbiju, jer se vlade formiraju samo na osnovu poverenja građana i pobede na izborima.

Najlakše je kritikovati svaki predlog rešenja za KiM, kaže Vučić i dodaje da u Srbiji niko nije ni za kakvo rešenje.

Vučić je, u tom kontekstu, zapitao opoziciju da li će da pozove sve građane Srbije da glasaju za SNS kao što su rekli kada je kao premijer obećao da će plate u Srbiji za nekoliko godina biti 500 evra.

VUČIĆ: NEMA SULjO ZA TEBE FOTELjE, DžABA TI SVE
Nema, Suljo, za tebe fotelje, našalio se predsednik Aleksandar Vučić komentarišući, na pitanje novinara, izjavu Sulejmana Ugljanina da Bošnjacima Vučić nije predsednik.

“Nema, Suljo, za tebe fotelje, džaba ti sve”, rekao je Vučić i dodao: “A ja sam predsednik i Srbima, i Bošnjacima, i Mađarima i više sam škola i obdaništa, stadiona i puteva izgradio nego što je Ugljanin uspeo da obiđe.”

Ni kampanja Šolaka i Đilasa 300 dana u godini, primetio je, neće pomoći. I nema fotelja ni za koga, ima samo mesto za one koji su spremni da rade, zaključio je Vučić.

“ŽELIMO DOBRE ODNOSE I BOLjI POLOŽAJ SRBA U CRNOJ GORI”
Predsednik Vučić izjavio je da Srbija želi dobre odnose sa Crnom Gorom i bolji položaj srpskog naroda u Crnoj Gori.

Upitan da li je saglasan sa ocenom patrijarha Irineja o stanju i položaju srpskog naroda i crkve u Crnoj Gori, predsednik je rekao da ne može da komentariše ono što izgovara patrijarh, ali da pozicija srpskog naroda svakako nije idealna.

“Nadam se da ćemo uskoro imati prilike da o tome razgovaramo i sa legitimnim predstavnicima Srba u Crnoj Gori i da ćemo imati priliku da o svim bilateralnim stvarima razgovaramo sa legitimnim i legalnim predstavnicima Crne Gore”, rekao je Vučić.

 

Izvor Tanjug/RTS, 24. jul 2018.