Вучићевић осуђен због “говора мржње” против НВО

Иницијатива младих за људска права поздравила је ту пресуду

Првостепеном пресудом Вишег суда у Београду уредник листа “Информер” Драган Ј. Вучићевић је осуђен за кршење забране говора мржње.

Иницијатива младих за људска права поздравила је ту пресуду.

Иницијатива је у саопштењу навела да охрабрује пресуда која “етикетирање активиста као издајника и страних плаћеника описује као говор мржње”.

“Надамо се да ће ова пресуда представљати прекретницу не само у судској пракси, већ и у промени односа јавности према онима који шире мржњу и инспиришу насиље. Судске одлуке су темељ правне државе, али је неопходна и осуда јавности која је моментална и ефикасна, како би наше друштво јасно показало да није на страни оних који шире мржњу, нетрпељивост и лажи”, пише у саопштењу.

Иницијатива је позвала “све” да искажу јавну и јасну подршку тој пресуди наводећи да се тиме “не врши недозвољени притисак на суд, већ се изражава став и мишљење јавности и чува савест овог друштва које мора на јасан начин, у свакој могућој прилици, отворено рећи да је против сваке мржње, некажњивости злочина и глорификације злочинаца”.

Пресуда се односи на текст са наднасловом “Рат страним плаћеницима” и поднасловом “Власт у Србији мора да примени законе који важе у САД и забрани рад НВО агентурама које добијају милионе евра са Запада да би изазвале сукобе, поделе и хаос у земљи” који је лист “Информер” објавио 1. фебруара 2017.

 

Извор Бета/Б92, 25. јул 2018.