Си Ђинпинг позвао на прекид трговинских ратова

Кинески лидер се обратио на отварању бизнис форума БРИКС-а

Председник Кине Си Ђинпинг је током церемоније отварања бизнис форума БРИКС-а у Јоханесбургу позвао међународну заједницу да прекине трговинске ратове.

„Пред нама стоји избор између сарадње и конфронтације, између политике ’затворених‘ и ’отворених врата‘, између приступа у којем ће сви имати корист на рачун неуспеха других“, рекао је Си Ђинпинг.

Према његовим речима, трговински ратови треба да буду одбачени, јер у њима неће бити победника, хегемонија у економији ствара још више препрека, док они који иду тим путем наносе штету сами себи.

Кинески лидер је нагласио да се у овом тренутку људска цивилизација суочава са ситуацијом која раније није постојала. Он је изразио уверење да за земље у развоју то представља истовремено и изазов и нове могућности.

У вези с тим, Си Ђинпинг је позвао државе БРИКС-а да се успротиве политици једностраних акција и протекционизма.

„Ми, земље БРИКС-а, треба да пратимо историјски тренд, искористимо могућности за развој, заједно се успротивимо изазовима, играмо конструктивну улогу у формирању новог типа међународних односа“, рекао је кинески лидер.

Он је додао да земље могу доћи до заједничке користи за све, процвата и стабилног развоја само путем отворености и то треба да буде прави избор свих држава“.

Данас је отворен самит министара финансија држава БРИКС-а у Јоханесбургу који ће трајати до 27. јула.

 

Извор Спутњик, 26. јул 2018.