БРИКС – центар света није на Западу

БРИКС жели да формира сопствене глобалне институције, јер оним постојећим доминира Запад

У Јоханесбургу се одржава десети по реду самит групе БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република).

Председник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоса хоће да поправи имиџ своје земље.

Влада Јужноафричке Републике са великим очекивањима гледа на самит земаља БРИКС који се одржава од 25. до 27. јула у Јоханесбургу. То је десети такав сусрет шефова држава или влада Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужноафричке Републике.

Дискутује се о читавом низу амбициозних планова. Ове године групом председава Јужноафричка Република која се нада да ће кроз сарадњу са партнерским земљама ојачати своју привреду.

За новог председника Јужноафричке Републике Сирила Рамафосу, самит је прилика да презентира своје амбициозне реформске планове. За време владавине његовог претходника Џејкоба Зуме, Јужноафричка Република је и поред својих великих потенцијала изгубила свој економски примат у Африци и због тешких корупционашких скандала и злоупотреба владајућих функција склизнула у политичку кризу.

Састанак у Јоханесбургу на којем учествују и председник Русије Владимир Путин, премијер Индије Нарендра Моди и председник Кине Си Ђинпинг, Рамафоса користи да би ојачао поверење страних инвеститора у Јужноафричку Републику и демонстрирао промену политичког курса.

„Јужноафричка Република је протеклих година изгубила прикључак на спољнополитичком плану“, каже Филани Матембу, директор труста мозгова Институт за глобални дијалог: „И домаћа привреда је ослабила. Нови председник сада може да објасни шта су му приоритети на плану унутрашње и спољне политике“, каже Мутембу за DW. Он сматра да ће Рамафоса подвући важну улогу групе БРИКС за Јужноафричку Републику у областима финансија, инфраструктуре и индустрије. Но, то не значи да ће та земља да се удаљи од својих традиционалних партнера – ЕУ и САД: „Јужноафричка Република је увидела да спољни односи морају бити боље коришћени за решавање локалних проблема. Зато је привредни развој кроз инвестиције и трговину на првом месту“.

ПОКАЗАТИ ВИШЕ ИНИЦИЈАТИВЕ
Управо томе би требало да допринесе БРИКС. Тих пет земаља хоће да формирају сопствене институције, јер сматрају да традиционалним глобалним институцијама доминира Запад. Нова Банка за развој основана 2014. требало би да ослободи те земље зависности од Међународног монетарног фонда и Светске банке. Седиште Банке за развој је у Шангају и она одобрава кредите за нове пројекте о којима се дискутује на самиту. Бразил је најавио да ће радити на јачању те банке и потпомагати пројекте који се финансирају преко ње.

Но, на самиту се не расправља само о економским питањима. „Ту се дискутује и о добром вођењу државе, као и о могућностима сарадње на пројектима у области науке и васпитања“, каже стручњак Јужноафричке Републике за БРИКС Ари Ситас, додајући да његова земља тако жели да одговори на критике да није довољно политички агилна.

Јужноафричка Република на самиту презентује и своје предлоге о градњи здравственог центра у Африци у којем би требало да се ради на серумима против маларије, сиде и туберкулозе. На дневном реду су и енергетска и еколошка питања – на пример смањење коришћења фосилних горива. „Рамафоса је донео нову енергију, али још није имао шансе да презентира идеје које носе његов рукопис“, каже Ситас за DW.

ЗА ВРЕМЕ ВЛАДАВИНЕ ЏЕЈКОБА ЗУМЕ, ЈУЖНОАФРИЧКА РЕПУБЛИКА ЈЕ СКЛИЗНУЛА У ПОЛИТИЧКУ КРИЗУ
Односи снага у групи БРИКС су врло различити. Привредна снага Јужноафричке Републике није велика. Кина је покретачка снага. „Кина има важну улогу и током протеклих десет година је много учинила за инфраструктуру у Африци“, каже Мутембу. По његовим речима, Кина тренутно носи две трећине укупне привредне снаге ове заједнице: „Када би Кина напустила ту групу, то би имало огромне последице по друге земље. Но, одлуке се доносе заједнички“.

То је један од разлога због којег постоји јака воља за даљом сарадњом, сматра Јаки Силијерс са Института Јужноафричке Републике за безбедносне студије: „Сви покушавају да профитирају од посебног односа са Кином“. Силијерс каже да је група БРИКС зато посебно важна за његову земљу: „Наш допринос бруто друштвеном производу групе БРИКС је око три процента, али наши партнери нас видео као водећу нацију у Африци“. Следећи самит би требало да буде одржан следеће године у Бразилу који од 2016. има новог председника. „Тест за БРИКС је то што мора да преживи политичке промене које доносе нови људи на власти“, каже Ари Ситас.

 

Извор Дојче веле/Б92, 27. јул 2018.