Макрон прави план како да прошири утицај у Европи?

Француски председник планира да оснује своју либералну фракцију у Европском парламенту

Француски председник Емануел Макрон у тајности планира оснивање сопствене либералне фракције у Европском парламенту.

Како пише “Велт ам зонтаг“, Макрон би тако створио противтежу популизму у Европи и проширио свој утицај.

Како лист наводи, нови покрет биће лансиран за изборе за Европски парламент у мају 2019, а Макрон већ ради на изборном програму, његови људи већ месецима испипавају терен у Европи, а радни наслов новог паневропског социјално-либералног покрета гласи “Прогресивне демократе”.

“Макрон је главни представник тезе да морамо ојачати Европу како нелибералне снаге не би надвалдале”, изјавио је Јанис Емануилидис из Центра за Европску политику (EPC) у Бриселу.

Након европских избора Макрон се вероватно неће прикључити једној од досадашњих политичких група, већ ће основати сопствену фракцију која ће му омогућити да утврђује правила игре, преноси Блиц.

“Властита фракција (у Европском парламенту) не би била сама себи сврха, већ средство”, изјавио је Макронов повереник Пјер Алегзандр Англад, који је већ месецима у тајној мисији по Европи у потрази са савезницима.

Како се наводи, Макрон за сада првенствено има у виду шпанске либерале из “Грађанске странке” и италијанске социјалдемократе из Демократске партије Матеа Ренција, а председник Макронове странке “Република у покрету” Кристоф Кастане већ је преговарао са те две странке.

Уколико Макрон успе да са њима обезбеди 40-50 одсто места међу укупно 705 у Европском парламенту, онда ће позвати либералну фракцију ALDE, тј. Савез либерала и демократа за Европу да створе нови савез, сазнаје немачки лист.

Макронов план је да створи нов либерални центар у Европи, који ће имати око 140 посланика у Европском парламенту и постати друга највећа снага после Европске народне партије.

Са новим савезом, Макрон би могао битно да утиче на израду европских закона у Европском парламенту, али и да учествује у персоналној политици на највишем нивоу и истовремено на рад Европског савета.

 

Извор Танјуг/Б92, 30. јул 2018.