Брнабић о потезу Лондона: Неозбиљно и политички неискрено

Премијерка сматра и да ће Србија имати користи од најављиване реформе ЕУ

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је, поводом навода да Лондон намерава да спречи да се у августу у Савету безбедности УН одржи редовна седница о ситуацији на КиМ, да је то неозбиљно и политички неискрено.

„Сматрам да је то неозбиљно, посебно од земље која је, и поред тога што излази из ЕУ, инститирала да остане везана за решавање проблема и регионалну стабилност и буде домаћин састанка у оквиру Берлинског процеса, а са друге стране сматра да ситуација на КиМ није довољно релеватно питање да буде укључено на дневни ред седнице Савета безбедности УН“, рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара.

„Чини ми се неозбиљно и политички неискрено“, назначила је премијерка.

Брнабић је рекла да је питање КиМ важно не само за дугорочну нормализацију односа Београда и Приштине, већ и за свеукупну регионалну стабилност и сарадњу.

„Не могу да разумем да неко с једне стране жели да буде домаћин састанка Берлинског процеса, а са друге не жели да уврсти у дневни ред тему Косова. Не може бити и једно и друго“, закључила је Брнабић.

ПРЕМИЈЕРКА: БЕНЕФИТ И ЗА СРБИЈУ ОД ЈАЧЕ ЕУ
Премијерка Ана Брнабић сматра да ће Србија имати бенефит од реформе ЕУ, коју најављују европски лидери, међу којима је француски председник Емануел Макрон, али истиче да Србија треба да се фокусира на реформе које сама због себе треба да спроведе.

„Мислим да ће Србија имати бенефит од најављене реформе ЕУ, уколико буде имплементирана, а надам се да хоће. То је свакако дуготрајан и тежак процес. Србија ће имати бенефите од јаче ЕУ, то је и нама у интересу, Србија би и данас имала бољу позицију да је ЕУ мало јача“, рекла је Брнабић.

Са друге стране, премијерка каже да се не би обазирала на питање да ли ће та реформа отежати пут Србије у Унију, јер Србија зна шта треба да чини.

„Имамо озбиљне реформе испред нас, на путу ка ЕУ, наш посао је да на искрен и истинит начин имплементирамо реформе, а не да само да усвајамо законе да бисмо информисали ЕУ да смо законе усвојили, већ да их стварно применимо, како би све реформе грађани и привреда осетили“, рекла је Брнабић.

„Ми имамо наш посао, они свој. Ја се фокусирам на наш посао“, поручила је премијерка.

БРНАБИЋ: ПИСМО ПОА НИЈЕ ЗВАНИЧНА ЗАХТЕВ, АЛИ ОДГОВОРИЋЕМО
Писмо конгресмена Теда Поа из Тексаса у којем тражи да се објаве документа везана за суђења и погубљење Драгослава Драже Михаиловића није званичан захтев Вашингтона, али је релевантно и на њега ћемо одговорити, изјавила је премијерка Ана Брнабић.

Како је рекла, не види да тај захтев има неку временску релевантност.

„Писмо ми је уручио конгресмен Тед По. То није званичан захтев Вашингтона, него писмо једног конгресмена, копредседавјаућег Српског кокуса, који је много урадио за добре односе САД и Србије“, рекла је Брнабић.

Навела је и да је Поу у име председника Александра Вучића, током недавне посете САД, уручила орден.

„То писмо нам је релеватно. Одмах сам га предала нашој амбасади у САД, да као и сва релевантна званична пошиљка иде ка свим ресорним министрима и у складу са инситутционалним механизмима одговорићемо на то писмо“, каже Брнабић.

 

Извор Танјуг/Вечерње новости, 31. јул 2018.