N. Babić: Zašto je za Iran besmisleno da pregovara s Trampom

Vašington poziva na pregovore, ali ne odstupa od ranijih maksimalističih uslova

Nakon oštre retorike prošle nedelje razmijenjene između Vašingtona i Teherana, juče je američki predsjednik Donald Tramp izrazio namjeru da pregovara s rukovodstvom Islamske Republike koje mu je poručilo da ne “dira lava dok spava”, upozorivši ga da bi sukob s Iranom bio “majka svih ratova”, ali i da bi “mir s Iranom bio majka opšteg mira”.

“Više nikada nemojte pretiti Sjedinjenim Državama, jer ćete snositi posljedice kakve je istorija malo puta vidjela”, uzvratio je Tramp u objavi na Tviteru namijenjenoj Hasanu Rohaniju.

Nakon toga je poruku punu prezira i jasnih upozorenja Vašingtonu uputio general Kasem Sulejmani, komandant Kuds snaga Iranske revolucionarne garde, kojom poručuje rukovodstvu Bijele kuće “kako oni mogu pokrenuti rat protiv Irana, ali će Islamska Republika biti ta koja će ga završiti”.

U jeku napetosti je prvi čovjek Pentagona, general Džejms Matis, demantovao nagađanja kako bi napad na Iran mogao početi početkom avgusta, da bi sada iz Vašingtona stigli, nazovimo ih tako, “pomirljivi tonovi i poziv na pregovore”.

Mnogi ovaj razvoj događaja porede sa Sjevernom Korejom, kojoj su uvedene teške međunarodne sankcije, nakon čega su Donald Tramp i državni sekretar Majk Pompeo organizovali istorijski susret lidera Sjeverne Koreje Kim Džong-una sa Trampom u Singapuru, gdje je dogovorena denuklearizacija Korejskog poluostrva.

Sjeverna Koreja ima nuklearno oružje, dok je s druge strane počela uništavanje dijela svojih postrojenja, poput poligona za testiranje projektila, ali sankcije zemlji je počela ublažavati samo Kina, dok SAD i dalje sprovode jak ekonomski pritisak na ovu azijsku zemlju.

S druge strane, Iran nema nuklearno oružje, niti radi na njegovoj proizvodnji, kako je predviđeno sporazumom iz 2015. godine, kojim se Islamska Republika obvezala da će Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) moći provjeravati iranska postrojenja kako bi utvrdila pridržava li se Teheran međunarodnog ugovora. Do sada je u svim inspekcijama potvrđeno da se Iran ponaša u skladu sa sporazumom iz kojeg se Vašington u maju jednostrano povukao i ponovo nametnuo sve sankcije koje su Irancima bile ukinute na temelju tog ugovora.

ZAŠTO NEMA SMISLA PREGOVARATI SA VAŠINGTONOM
Sada Donald Tramp poručuje kako će se sastati s iranskim liderima “kad god budu htjeli i bez ikakvih preduslova”, čime kao da slijedi sjevernokorejski scenario koji bi svijet trebao učiniti sigurnijim mjestom za život svih naroda.

“Ne znam jesu li spremni. Mislim da će se htjeti sastati sa mnom, a ja sam spreman na susret s njima kad god budu htjeli”, dodao je Tramp na konferenciji za medije u Bijeloj kući u društvu italijanskog premijera Đuzepea Kontea.

Vašington zamjera Teheranu njegovu “destabilizatorsku” ulogu na Bliskom istoku i ranije je objavio popis dvanaest strogih uslova za novi nuklearni dogovor s Iranom.

Stoga, čak i kada bi Teheran pristao na pregovore, budući da bi američka vlada na njima insistirala na ranije postavljenim uslovima, oni su besmisleni.

Podsjetimo, kako bi ostao u starom i dogovorio novi sporazum, Donald Tramp je prije raskida nuklearnog sporazuma Iranu uputio ultimatum s 12 zahtijeva, a nijedan nema veze s vojnim nuklearnim programom od kojeg je Teheran odustao.

USLOVI KOJE JE IRAN MORAO DA ISPUNI SU SLEDEĆI:
– Obavijestiti Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) o svim aktualnim aspektima svog nuklearnog programa i zaustaviti ove aktivnosti u budućnosti.

– Zaustaviti obogaćivanje uranijuma

– Nikada ne reciklirati plutonijum.

– Bezuslovno pružiti pristup funkcionerima i stručnjacima Međunarodne agencije za atomsku energiju svim nuklearnim postrojenjima Irana.

– Prekinuti razvoj i proizvodnju balističkih projektila.

– Zaustaviti razvoj projektila koji mogu nositi nuklearno oružje.

– Osloboditi sve građane Sjedinjenih Država i građane savezničkih američkih država.

– Prestati pružati vojnu podršku Huti borcima u Jemenu.

– Prestati podržavati “terorističke organizacije”, što su za SAD Hezbolah, Huti milicije i neke od palestinskih organizacija otpora, te uhvatiti bivše vođe Al Kaide.

– Poštovati suverenitet iračke vlade i jamčiti razoružanje šiitskih vojnih organizacija.

– Povući sve iranske vojnike iz Sirije.

– Ne prijetiti Izraelu i zaustaviti “lansiranje projektila na Saudijsku Arabiju i UAE”.

Dakle, ova Trampova “ispružena ruka mira” zapravo znači prisiliti Iran da popusti i ispuni uslove ranijeg ultimatuma, što je apsolutno besmisleno.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je juče mogućnost pregovora s američkom vladom o bilateralnim problemima.

“Sjedinjene Američke Države su se pokazale kao nepouzdane, pa je tako angažman kao i dijalog s aktualnom vladom nemoguć”, kazao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana Bahram Kasemi.

Dodao je kako neprijateljske politike Vašingtona, uključujući američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma i ponovno nametanje sankcija Iranu, ne ostavljaju šansu za razgovore.

“U međuvremenu, vojna konfrontacija između Irana i Sjedinjenih Država ne dolazi u obzir, ali je Teheran spreman za bilo koji neprijateljski potez Vašingtona”, rekao je Bahram Kasemi, prenosi kineska državna agencija Sinhua.

Trampu je odgovorio i vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamnei, koji je poručio “kako bi bilo kakvi pregovori sa Sjedinjenim Državama o rješavanju postojećih problema bili očigledna greška”. Osim toga, nakon povlačenja Vašingtona iz nuklearnog sporazuma, ajatolah Hamnei je u oštrom govoru upućenom državnom vrhu poručio “kako ih je uvijek upozoravao kako s Amerikancima nema smisla pregovarati i kako je istorija pokazala da se američka strana nikada nije pridržavala nijednog sporazuma kojeg je sklopila sa zemaljama za koje je smatrala da su prepreka uspostavi globalne hegemonije Sjedinjenih Država”.

PROTIVREČJA U POZIVU NA PREGOVORE
Naime, Donald Tramp je u jučerašnjoj izjavi rekao da bi se sastao s iranskim kolegom Rohanijem “kad god hoće i bez preduslova”.

“To je dobro za zemlju, dobro za njih, dobro za nas i dobro za svijet. Nema preduslova. Ako se žele sresti, srešćemo se”, rekao je američki predsjednik.

Međutim, američki državni sekretar Majk Pompeo je samo nekoliko sati kasnije za CNBC rekao “kako ipak ima nekih uslova, koje su SAD navele”, a to su gore ranije navedeni uslovi.

No, Pompeo je otišao korak dalje i dodao: “Ako Iranci pokažu da predano preduzimaju korjenite promjene u postupanju prema vlastitom narodu, smanjuju zlostavljanje, mogu se složiti da je vrijedno ući u nuklearni sporazum i tada će predsjednik biti spreman sjesti za sto i razgovarati s njima.”

“Vjerujem da će sve vjerovatno završiti u želji da se sastanu. I spreman sam se sresti s njima kad god žele. Ne činim to ni zbog snage ni zbog slabosti, već zato što mislim da je to pravilno”, rekao je Pompeo za CNBC.

Iranski predsjednik Rohani još nije odgovorio na najnovije komentare Trampa, ali je njegov savjetnik na Tviteru napisao kako se SAD prvo trebaju vratiti nuklearnom sporazumu.

“Uvažavanje prava iranskog naroda, smanjenje neprijateljstava i vraćanje nuklearnom sporazumu su jedini koraci koji se imaju preduzeti kako bi se otvorio put za razgovore između Irana i Amerike”, rekao je Hamid Abutalebi.

Kao što smo naveli, portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Bahram Kasemi je rekao kako su pregovori u ovim okolnostima nemogući.

“S obzirom na trenutne okolnosti i neprijateljske akcije Sjedinjenih Država, njihovo povlačenje iz nuklearnog sporazuma, ekonomski pritisak na iranski narod i sankcije, mislim da nema uslova za takvu raspravu”, rekao je Kasemi.

Iranski visoki funkcioner je odbacio i izvještaje o “kolapsu političkog vrha u Teheranu”, što su ciljevi američke administracije, nazivajući ih “irelevantnim” i “pukim snom Amerikanaca koji se nikada, ni u bilo kojem scenariju neće ostvariti”.

“Američka neprijateljska politika protiv Irana se nastavlja i Iran se pripremio za ovo ponašanje, čineći sve što je potrebno kako bi spriječio urote i neprijateljske politike”, kazao je Kasemi, dodajući da “kako će, čak i u slučaju rata, Iran i njegov hrabri narod dobiti ovu bitku”.

Kasemi je odbacio i navode kako je Trampova uprava tiho radila na stvaranju “arapskog NATO pakta” u kojem bi se protiv Irana okupilo šest zemlja Persijskog zaliva na čelu sa Saudijskom Arabijom, te Egipat i Jordan.

“Ono što trenutno vidimo u ukupnim odnosima između arapskih zemalja je nedostatak koherentnosti i konsenzusa i jaz koji postoji među tim zemljama. Ove izjave ne treba smatrati ničim većim od običnih slogana”, kazao je Kasemi.

Međutim, iranski funkcioner Ministarstva spoljnih poslova je priznao da Tramp iskorišćava slabost muslimanskih i arapskih država i da koriste njihove prihode od nafte u vlastitu korist.

“Tokom posljednje četiri decenije je Islamska Republika pokazala kako može stajati uz narod, da ima podršku i da će otpor velikog naroda Irana odoljeti stranim zavjerama i pritiscima”, kazao je Bahram Kasemi.

“Sigurno ćemo proći i kroz ovu fazu, a ovi izvještaji i optužbe nisu dostojni pažnje”, dodao je Kasemi.

Dakale, ako izvučemo iz konteksta samo deo u kojem Tramp izražava spremnost na progovore s Iranom kako bi se stišale strasti i smanjila mogućnost izbijanja rata, američki predsjednik nekome može izgledati kao mirotvorac i spreman na pregovore sa svima, samo da ne dođe do sukoba. No, naknadno pojašnjenje da ostaje 12 tačaka ranijeg ultimatuma, kojem je državni sekretar Majk Pompeo dodao uobičajene “želje” Vašingtona za poštovanjem “ljudskih prava” i da bi Iran prije pregovora trebalo da odradi i taj deo posla, onda vidimo koliko je besmislen Trampov poziv na pregovore i zašto su ga u Teheranu odbili prihvatiti.

 

Izvor logicno.com, 01. avgust 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u