Немачка на прагу скандала: Да ли је AfD створила тајна служба?

Служба за заштиту уставног поретка Немачке наводно саветовала лидере AfD како да избегну надзор

Да ли је бившу шефицу AfD Фрауке Петри саветовала немачка тајна служба? Књига бивше чланице AfD-а Франциске Шрајбер “Inside AfD” подгрејава те оптужбе.

Ако се потврди то што стоји у књизи бивше чланице “Алтернативе за Немачку” (AfD), онда би то могао бити прави политички скандал. Књига “Inside AfD” Франциске Шрајбер још се није ни појавила на тржишту, а већ се о њој навелико пише по немачким медијима. Јер ова 28-годишњакиња тврди да јој је бивша председница AfD-a Фрауке Петри рекла да је имала више састанака са Хансом-Георгом Масеном, шефом Савезног уреда за заштиту уставног поретка (BfV) – односно унутрашање тајне службе.

На тим састанцима је Масен госпђи Петри, односно AfD-у, давао савете. “Петри ми је касније рекла да је јој је он рекао шта партија AfD мора да уради како би избегла надзор од стране Службе за заштиту уставног поретка (BfV), нешто што ни он сам није желео да се деси”, пише Шрајберова и истиче: “Чини се да се између њих двоје развила обострана симпатија.”

ПРВО ЈАВНО СВЕДОЧЕЊЕ БИВШЕ ЧЛАНИЦЕ AfD-а
Иако су последњих година медији објављивали чланке о таквим тајним састанцима, до сада се у јавности није појавило ниједно сведочење особе која је у томе учествовала. Франциска Шрајбер је припадала најужем кругу сарадника окупљених око Фрауке Петри, и имала је увид у рад ове странке на савезном нивоу, али и деловање AfD-a у Саксонији, на чијем челу је такође била Петри. Саксонија је својеврсна база AfD-a и савезна покрајина у којој је настао ксенофобични, исламофобни покрет “Пегида”. Осим тога, Франциска Шрајбер је била и функционерка у радикалном подмлатку “Млада алтернатива”.

Непосредно пре парламентарних избора у јесен 2017, Шрајбер је избачена из странке, пре него је Петри напустила AfD. Петри покушава нови почетак са “Плавом странком”, док се Шрајберова више не бави политиком и живи и ради у свом родном Дрездену.

„Нисам била сагласна са националистичким курсом и оним што је странка од себе направила”, наглашава она у својој књизи. Њен пут је водио од AfD-овог либералног крила до радикалке, која је била уверена да се Немачка налази пред понором. Њена књига је први извештај ове врсте од стране особе која је некад била у редовима AfD-a.

О ОВОМ СЛУЧАЈУ ТРЕБА РАСПРАВЉАТИ У БУНДЕСТАГУ
Фрауке Петри је на питање DW-а оповргнула информације које је изнела Шрајберова – оне, како је рекла, једноставно нису тачне. Тајна унутрашања служба је у одговору Издавачкој кући Аксел Шпрингер која је прва извештавала о томе, саопштила да не жели да се изјашњава о разговорима у простору Парламента. Но, та тема је подгрејала страсти у Берлину у току летње паузе. Зелени су захтевали да се ове оптужба разјасне, а Левица претпоставља да у крајњем случају Служба за заштиту уставног поретка BfV једноставно лаже.

Потом је Служба за заштиту уставног поретка BfV послала и једно опширније саопштење – које има и DW. У њему се наводи: Разговори са посланицима се редовно воде. Али Служба за заштиту уставног поретка одбацује наводе медија да је др. Масен водио разговоре с представницима AfD-a о томе како би странка могла да избегне надзор”.

То неким посланицима није било довољно. Припадници Левице и SPD-a упутили су захтев да о том случају расправља Парламентарно тело Бундестага које контролише рад тајних служби. На тој инстанци се о обавештајној служби не расправља јавно. Подршка Масену, који важи за конзервативца, дошла је од CDU-а.

“СУСРЕТА ЈЕ БИЛО”
Тренутно стоји изјава против изјаве. “Она (Фрауке Петри, оп.а.) ми је лично у поверењу рекла: ‘Сусрели смо се‘, пише у књизи. Иако нема доказа за ове сусрете, како је Шрајберовава изјавила DW-у, она чврсто стоји иза своје изјаве. Међутим, тема Петри-Масен је често била предмет разговора у круговима блиским Петри, којима је припадала и ауторка књиге. Увек изнова су се појављивала размишљања како организовати такав састанак. И не зачуђује чињеница да Петри то сада негира. Она је “Масену обећала да ће о свему ћутати.”

У берлинским парламентарним круговима се не искључује да је такав састанак одржан. BfV је до сада често био на мети критике, последњи пут у вези са убиствима десничарских екстремиста NSU-а.

AfD ДО САДА НИЈЕ БИО НА МЕТИ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ
Странка AfD до сада скоро да и није од стране Савезног уреда за заштиту уставог поретка посматрана као претња. У прошлости је Масен више пута одбацио захтеве политичара да се AfD посматра као десничарска и екстремистичка структура.

У актуелном извештају Савезног уреда за заштиту уставог поретка, AfD се појављује на више од двадесет места, али у вези с левичарским екстремистима који су позивали на отпор, на маргинама AfD-ових скупова. “Тренутно нема довољно истинских индиција које би оправдале опсервацију AfD-а као политичке странке од стране Службе за заштиту уставог поретка”, стоји у саопштењу немачке обавештајне службе BfV по питању случаја Петри.

РАДИКАЛИЗАЦИЈА ОДОЗДО КА ГОРЕ
Шрајберова у својој књизи представља другачију процену. AfD је већ дуго времена на путу да постане екстремна странка, пише ова ауторка. Најкасније за две године, представници радикалних националиста ће настојати да добију највише функције у партији, прогнозира она у интервјуу за DW. То се односи на представнике такозваног екстремно-националистичког крила окупљеног око Бјорна Хокеа или Андреаса Калбица: “Они желе нови почетак, њима је потребан покрет за смену власти, скоро па револуција”.

Мрачан је сценарио који описује некадашња политичарка AfD-а. Она наглашава и због чега се AfD више не може извући из спирале радикализације. “Чланови те странке су жељни скандала и екстремистичких изјава”, објашњава она у интервјуу. Како је систем управљања организован одоздо према горе, његови функционери се налазе под великим притиском како би испунили та очекивања. База се, додаје она, брзо може претворити у руљу, ако председник није довољно храбар или радикалан. На тај начин су „одстрањени” многи председници на различитим страначким нивоима, истиче Шрајберова.

Из AfD-а до сада није било званичних реакција на књигу.

 

Извор Дојче веле, 03. август 2018.