Uhapšeni hrvatski navijači koji su demolirali pumpu kod Vrčina

Pronađene sekire, motke i narkotici

Policija na auto-putu zaustavila više od 400 hrvatskih navijača kod kojih je pronašla veću količinu drvenih i metalnih palica, nekoliko sekira i baklji, kao i manju količinu narkotika. U Nišu i Grockoj sprovode se 32 navijača. Zbog divljanja na benzinskoj stanici u Vrčinu privedeno 28 navijača.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je da je detaljnom kontrolom više od 400 hrvatskih navijača i njihovih vozila pronađena veća količina drvenih i metalnih palica, nekoliko sekira i baklji, kao i manja količina narkotika.

“U policijske stanice u Nišu i Grockoj sprovodi se 32 navijača koji će biti privedeni nadležnim tužiocima i sudijama za prekršaje. Policija je kod nekih navijača pronašla i robu koju su ukrali na jednoj benzinskoj stanici kod Vrčina, tačnije cigarete, piće i igračke sa akciznim markicama Republike Srbije”, naveo je ministar, a saopštio MUP.

Ministar je upozorio sve one koji se kreću Republikom Srbijom, i naše državljane i naše goste, da se ponašaju u skladu sa propisima i da poštuju zakone Srbije.

“Svako divljačko ponašanje, ponašanje koje uznemirava građane Srbije, nanosi im materijalnu štetu ili ugrožava njihovu bezbednost, biće oštro sankcionisano” poručio je Stefanović.

Navijači hrvatske “Tordcide”, njih 28, privedeni su oko podne u Policijsku stanicu u Grockoj, gde je u toku njihovo saslušanje i obrada podataka.

Nakon toga, oni će u toku dana biti sprovedeni kod dežurnog sudije za prekršaje u Gradskom Supu u Bulevaru Despota Stefana, rekao je za Tanjug predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinković.

“Oni su privedeni u stanicu u Grockoj jer je na toj teritoriji, u Vrčinu, izvršen prekršaj. Policija im trenutno uzima podatke, nakon čega bi trebalo da napiše prekršajne prijave zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru”, precizirao je Marinović.

Za sada još nije poznato da li će se teretiti za drsko i bezobzirno ponašanje u grupi, za šta je zaprećna kazna od 30 do 60 dana ili rad u javnom interesu ili za nasilje izvršeno u grupi za šta je zaprećena kazna zatvora od 30 do 60 dana.

Na presudu dežurnog sudije svi privedeni imaće pravo žalbe, u roku od osam dana, ali ona ne odlaže izvršenje rešenja.

Navijačka grupa “Torcida” iz Splita je, u noći između srede i četvrtka, napravila haos na pumpi “Mol” na auto-putu kod Vrčina, pošto su se tu zatekli na putu ka Sofiji, gde je splitski Hajduk igrao meč protiv Slavije.

Navijači “Hajduka” uzeli su veću količinu pića iz prodavnice na benzinskoj stanici “Mol” u Vrčinu i otišli ne plativši. Porušili su i nekoliko kanti za smeće, a za sobom su ostavili i grafite sa ustaškim simbolima.

Kako navode očevici, divljanje navijača nastavilo se i na auto-putu gde su zaustavljali saobraćaj i fotografisali se sa ustaškim simbolima.

 

Izvor Tanjug/MUP Srbije/RTS, 03. avgust 2018.