OLUJA 4

Годишњица “Олује”: У Хрватској славље, у Србији парастос

“Домовински рат је нешто најбоље”, поручио хрватски министар одбране

У Цркви Светог Марка у Београду, као и у другим градовима Србије, одржан је помен жртвама страдалим током акције “Олуја”.

Помен је служен и у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци, а венци положени на Пердуовом гробљу.

У акцији хрватске војске и полиције, чијих се последица ових дана сећамо, убијено је или нестало више од две хиљаде људи. Највише цивила.

Синоћ је у Бачкој Паланци, где живи неколико хиљада протераних, обележен Дан сећања на све страдале и прогнане Србе током те акције.

У Београду је помену присуствовао и председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, који је рекао да су “Олуја”, али и све друге хрватске војне акције на подручју данашње Хрватске и БиХ, по свом карактеру биле злочиначке, јер је циљ био убијање и протеривање српског народа са својих вековних подручја с једне стране и масовно систематско уништавање српске имовине.

Према његовим речима “јасно је као дан” да је стратешки циљ режима Фрање Туђмана био стварање етнички чисте Велике Хрватске и да је Туђманов режим у суштини извршио агресију на Југославију и на српски народ у Хрватској.

Како је истакао, веома је важно што Тужилаштво за ратне злочине активније и снажније припрема предмете који се тичу бројних злочина над српским народом и на подручју данашње Хрватске, Републике Српске, Федерације БиХ, да покреће истраге и подиже оптужнице.

“Неприхватљиво је да 23 године од завршетка рата на подручју данашње Хрватске и БиХ немамо процесуираних злочина против српског народа”, каже Линта.

Указао је на чињеницу да хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић одликује хрватске злочинце, а да Хашки трибунал није учинио готово ништа на процесуирању злочина против српског народа на простору бивше Југославије.

 

Извор Танјуг/РТС

ХРВАТСКА ОБЕЛЕЖАВА ГОДИШЊИЦУ “ОЛУЈЕ”
У Книну је почела централна прослава обележавања Дана победе и Домовинске захвалности и Дана бранитеља. Како преносе хрватски медији, прослава у Книну протиче смиреније у односу на претходне године, без уобичајене хистерије и уочљивих симбола усташтва.

Прослави присуствује државни врх Хрватске – председница Колинда Грабар Китаровић, премијер Андреј Пленковић и председник Сабора Гордан Јандроковић.

Дан победе Хрватска обележава на дан војно-полицијске акције “Олуја”, током које је извршен највећи егзодус Срба након Другог светског рата, за који нико није одговарао.

Током те акције из Хрватске је протерано око 250.000 Срба, нешто мање од 2.000 је убијено и готово исто толико се и данас сматра несталим.

Обележавање је почело постављањем хрватске заства на Книнској тврђави, а потом је, након читања имена погинулих у акцији “Олуја”, изведен “ваздушни спектакл” у којем су учествовали и авиони Ф-16 Републике Израела.

И док председница у свом пригодном обраћању није помињала суседску политику, осим да ће Хрватска подржати БиХ на њеном путу ка ЕУ, премијер Андреј Пленковић је добар део свог обраћања посветио односима са Србијом.

“Хрватска је била велика у победи па је још 1996. године пружила руку помирења кроз нормализацију односа са Србијом. Данас се залажемо и за сарадњу и добросуседске односе који се морају заснивати на истини, помирењу, одговорном суочавању с прошлошћу и правди. То подразумева и проналазак одговорних за сва кривична дела почињена током рата”, рекао је Пленковић.

Рекао је и да је “Олуја” у свега неколико дана готово “у целости поништила учинке петогодишње окупације Хрватске започете у августу 1990. и војнички поразила великосрпску политику режима Слободана Милошевића”.

Грабар Китаровићева је на Книнској тврђави поручила да “Хрватска не сме заборавити Домовински рат и хрватске бранитеље”.

“Ратне догађаје чувајмо у сећањима, остављамо их историчарима и аналитичарима нека их проучавају, али вредности домољубног заједништва морамо преносити будућим нараштајима, јер је то кључ успешне изградње хрватскога друштва, целе државе и боље будућности нашим грађанима и будућим генерацијама”, указала је председница.

СМИРЕНИЈЕ, БЕЗ УОЧЉИВИХ СИМБОЛА УСТАШТВА
Прослава се, како наводе хрватски медији, одржава у тренутку када се Хрватска, најмлађа чланица ЕУ, суочава са великим привредним и демографским проблемима, али и повећаним тензијама у односима са Србијом.

Како преносе хрватски медији, прослава протиче смиреније у односу на претходне године, без уобичајене хистерије и уочљивих симбола усташтва.

Иако се страховало да би представници државног врха Хрватске, посебно премијер, могао бити извиждан у Книну, то се није догодило.

На инсистирање хрватских ветерана, наиме, ове године је промењен Протокол прославе, па су обраћања званичника враћена на централни градски трг, где су својевремено звуждуке и бојкот доживели некадашњи премијер Зоран Милановић и председник Иво Јосиповић.

Највећа пажња поклоњена је прелету борбених авиона и хеликоптера, међу којима су била и два израелска, типа Ф-16.

Минитар одбране Дамир Крстичевић је тим поводом оценио да је “Домовински рат нешто најбоље”.

“Ми рат нисмо започели, ми смо се бранили и после ослободили Хрватску. ‘Олуја‘ је круна свих победа у Домовинском рату. Домовински рат је нешто најбоље, ујединио нас је и показао да кад смо заједно, имамо заједнички циљ, нема тога што не можемо направити”, рекао је Крстичевић.

Обележавање акције “Олуја” у Хрватској званично је почело у суботу.

На книнском стадиону је одиграна ревијална фудбалска утакмица између ветерана, припадника хрватске војске и полиције и фудбалске репрезентације предвођене селектором Златком Далићем, пренео је ХРТ.

ГРАБАР КИТАРОВИЋ ОДЛИКОВАЛА ГОТОВИНУ И МАРКАЧА
На свечаности у Книну Грабар Китаровићева је у суботу уручила највиша одликовања пензионисаним генералима Анти Готовини и Младену Маркачу.

Коментаришући то што је председник Србије Александар Вучић “Олују” упоредио с прогоном Ане Франк, хрватска председница је рекла да не види да ће се Хрватска са Србијом икада сложити око прошлости, али морамо заједно радити у циљу боље будућности.

Премијер Андреј Пленковић изјавио је раније у интервјуу за ХРТ да Хрватска шаље Србији и српској мањини поруке истине, сарадње и мира, али да “Хрватска жели истину о великосрпској агресији”.

Грађанима је честитку упутио председник Сабора Гордан Јандроковић наводећи да је “домовински рат темељ данашње Хрватске”.

 

Извор Танјуг/РТС, 05. август 2018.