Vladika Teodosije pozvao na petodnevni post i molitvu za Kosovo

“Kosovo i Metohija su za naš verni narod sinonim svega što su nam ostavili naši sveti preci”

Kao i mnogo puta u viševekovnoj istoriji, naša Crkva sa svojim vernim narodom na mučeničkom Kosovu i Metohiji prolazi teške i sudbonosne dane.

Ugledajući se na naše pretke koji su ostajali i opstajali, kao svoji na svome, i pored svih teškoća i nevolja, uzdajući se najviše u Boga i pravdu Njegovu, i mi u ovom našem vremenu, ostavljeni na vetrometini interesa moćnika ovoga sveta, pribegavamo Gospodu Spasitelju i Majci Božijoj sa molitvom da spasu i sačuvaju verno stado, decu Svetog Save, na zavetnim prostorima svetolazarevskog Kosova i Metohije.

Jevanđelje nas uči da dajemo sve od sebe, što do nas stoji, ali da ipak sa verom i nadom prepustimo Gospodu svaku brigu za sutra, jer su nam „i vlasi na glavi izborojane“ (Lk 12.7). Zato, kao arhijerej sa pastirskom odgovornošću za svoj narod i naše svetinje, pozivamo sve naše sveštenike, monahe i vernike da u ovim teškim danima koji su pred nama, svi zajedno molitvom i postom, damo svoj doprinos očuvanju žive Crkve na prostoru naše Eparhije.

Na taj način će Bog najviše moći da nam pomogne, jer Božija ljubav nesmetano dela tamo gde su molitvom i postom srca otvorena za Njega.

Naš, večnog spomena dostojni, blaženopočivši Patrijarh Pavle često je u teškim trenucima pozivao narod na post i molitvu, da bi nas Bog sačuvao tamo gde smo bili u opasnosti.

Stoga, arhipastirski pozivamo sveštenstvo, monaštvo i verni narod naše Eparhije da od ponedeljka (6. avgusta) zaključno sa petkom (10. avgusta) ove godine svi po svojim moćima strogo poste i da se u hramovima, nakon službe, redovno služi „Moleban za Kosovo i Metohiju“ (priložen u PDF verziji).

Srpska Pravoslavna Crkva ostaje verno sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji bez obzira šta nam moćnici ovoga sveta presude, znajući dobro da je poslednja uvek pravda Božija i da oni koji se odriču svetolazarevskog nasleđa radi prolaznih interesa lako mogu da dođu pod teški teret osude i kletve Svetoga Kneza Lazara.

Mi živimo u ovom svetu, ali nismo od ovoga sveta i za nas Kosovo i Metohija nije nešto što nam neko može oteti, ako ga se sami ne odreknemo.

Kosovo i Metohija su za naš verni narod sinonim svega što su nam ostavili naši sveti preci, onoga što nas na svetskoj vetrometini čini decom Svetog Save, i zato će ono za nas ostati naše sve dok bude i poslednjeg Srbina koji u svom srcu nosi ovaj mnogoceni biser koji nam je od Gospoda dat preko naših predaka.

Vaš molitvenik pred Bogom
Episkop Teodosije

Episkop Teodosije će lično služiti Moleban za Kosovo i Metohiju prema

sledećem rasporedu, posle večernjeg bogosluženja koje počinje u 17.00 časova:

– Ponedeljak 6. avgusta, u sabornom hramu Sv. Velikomučenika Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici
– Utorak 7. avgusta, u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u manastiru Gračanici
– Sreda 8. avgusta, u hramu Sv. Arhangela Gavrila u manastiru Draganac
– Četvrtak 9. avgusta, u hramu Sv. Nikolaja Čudotvorca u Štrpcu
– Petak 10. avgusta, u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu

Eparhija poziva verni narod da se u što većem broju sabere na molebni kanon.

NA PETODNEVNI POST I “MOLEBAN ZA KiM” POZVALI I AMFILOHIJE I JOANIKIJE
Njegovo Preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski g. Teodosije u petak, 3. avgusta 2018. uputio je arhipastirsku poruku sveštenstvu, monaštvu i vjernom narodu Eparhije Raško-prizrenske da od ponedeljka (6. avgusta) zaključno sa petkom (10. avgusta) svi po svojim moćima poste i da se u hramovima, nakon večernje službe, redovno služi „Moleban za Kosovo i Metohiju“.

Ostajući vjerne našem Kosovskom zavjetu, Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka pozivaju sav blagočestivi narod da i u ovim teškim i sudbonosnim danima budemo uz naš stradalni narod na KiM.

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva Arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija i Njegovog Preosveštenstva Episkopa budimljansko-nikšićkog g. Joanikija, u hramovima u Crnoj Gori od ponedeljka (6. avgusta) zaključno sa petkom (10. avgusta) nakon večernje službe, služiće se „Moleban za Kosovo i Metohiju“.

Stoga, Arhijereji naše Crkve pozivaju sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod na petodnevni post, svako prema svojim moćima, i da se u što većem broju sabiramo na Molebni kanon.

 

Izvor Fakti, 05. avgust 2018.