I. Danilov: Opoziv Trampa bi gurnuo SAD na ivicu građanskog rata

Tramp bi pokušaj impičmenta pretvorio u javni proces protiv “duboke države”

Američki politički i medijski život ključa povodom dva skandala na koja protivnici Donalda Trampa polažu velike nade i već maštaju o uništavanju njegove državničke karijere i impičmentu.

Borbeni list britanske finansijske elite – londonski Fajnenšel tajms – procenio je da Trampove šanse da zadrži vlast zavise od toga koliko će njegovih republikanaca biti spremno da se radi njegovog uklanjanja sa vlasti udruži sa senatorima i kongresmenima iz Demokratske partije.

Info-portal Hil – pozvavši se na bukmejkersku kompaniju Paddy Power – ocenio je da su šanse da dođe do impičmenta sada 2:1, odnosno – 33 odsto.

Ulje na vatru doliva najnoviji špijunski skandal povezan sa hapšenjem Ruskinje Marije Butine koja može biti osuđena u SAD na pet godina zatvora pod optužbom „zavera radi delovanja u svojstvu agenta strane države“.

Nju ne terete za špijunažu već za lobiranje i nezakonito finansiranje Trampove izborne ampanje 2016. „ruskim državnim novcem“. To bi moglo da bude iskorišćeno kao pseudodokaz da je postojala ”tajna veza” između Trampa i Rusije.

Pošto je proteklih dana došlo i do nagle eskalacije unutarameričkih političkih konflikata, ima smisla ozbiljno razmotriti mogućnost da dođe do pokušaja smenjivanja predsednika SAD.

Po američkom Ustavu, šef države može biti podvrgnut impičmentu za veleizdaju, primanje mita i za druge „ozbiljne prestupe i ogrešenja o zakone“. Pod ovim ”ostatkom” se najčešće imaju u vidu laganje pod zakletvom, prekoračenje ovlašćenja, nepotčinjavanje odluci suda i rasipanje državnog novca.

Odlučivanje šta je „ozbiljan prestup“ – i dovoljan za razlog impičment – u nadležnosti je Senata SAD. Uostalom, poznati američki pravnik Majkl Lebron već je ocenio da je američki politički sistem tako postavljen da Kongres SAD može šefa države podvrgnuti impičmentu i samo za frizuru.

Kad bi za sve bila dovoljna samo dva brza glasanja (u gornjem i donjem domu Kongresa SAD) – impičment bi bio prilično verovatan. Jer, među republikancima ima dosta ”nevertrumpers” (nikada-za-Trampa), kongresmena i senatora koji predsednika SAD smatraju svojim neprijateljem i ”slučajnim čovekom” koji im je preoteo partiju, glasove birača i politički uticaj.

Takvi bi sa demokratama glasali za impičment. Međutim, njihov je problem što procedura impičmenta pretpostavlja – nekoliko koraka.

Prvo inicijatori impičmenta moraju da u Predstavničkom domu oficijelno formulišu za šta Trampa tačno optužuju. Potom sledi glasanje na kojem inicijativa mora dobiti prostu većinu. Ako tu prepreku preskoče – onda sve prelazi u Senat SAD u kojem se otvara nešto nalik na dugi sudski proces u kojem senatori igraju ulogu porote.

Tramp bi u toj proceduri imao pravo i da se sam brani, i da uz sebe ima advokata, i da se upušta u unakrsna ispistivanja svedoka.

Na kraju tog dela ”postupka”, u Senatu bi se glasalo o impičmentu a tada bi za svrgavanje već bila potrebna dvotrećinska većina.

Ne treba biti prorok da bi se zaključilo da bi Tramp pokušaj takvog suđenja sebi pretvorio u proces protiv američke političke klase u celini i takozvane duboke države.

Vladimir Putin je govorio upravo o “dubokoj državi” kada je objašnjavao francuskim novinarima koliko je teško promeniti bilo šta u američkoj politici…

Tramp je umnogome bio izabran kao „borac protiv sistema“, pa je za očekivati da bi za vreme procesa o impičmentu učinio javnim sve čime bi mogao kompromitovati sistem (jer više ne bi imao šta da izgubi), a još bi imao razloga da se obraća onima koji bi njegovo odstranjivanje od vlasti shvatali kao pokušaj puča u režiji duboke države.

Tramp ima mnogo pristalica u armiji SAD i nacionalnoj gardi, u nižim srednjim strukturama FBI, kao i u “crvenim” (republikanskim) američkim državama, a to je dovoljno da ohladi pobornike njegovog odstranjivanja od vlasti.

Sve te ljude bilo bi izuzetno teško ubediti da je Tramp “Putinov agent”, pogotovo bez očiglednih dokaza.

Ne sme se potpuno isključiti da deo američkog establišmenta, onaj koji mrzi Trampa i priželjkuje konfrontaciju sa Rusijom, pokuša sa impičmentom. Međutim, pri takvom scenariju – SAD bi se veoma brzo mogle naći pred samom ivicom građanskog rata. Ili, čak, i iza nje…

Dodatni faktori unutrašnje destabilizacije SAD mogli bi da budu kompromitujući dokumenti pomoću kojih bi Tramp mogao pokušati da pošalje u zatvore svoje političke oponente.

Sasvim je moguće da je kroz reakcije američkih medija i političara na susret Trampa i Putina u Helsinkiju govorio strah da je ruski lider mogao američkom kolegi predati kakve dokumente na osnovu kojih bi bilo moguće optužiti izborni štab Klintonove za finansrianje iz inostrantva. A i bez Putina bi Tramp imao dosta “informativnih bombi” kojima bi mogao zagorčati život svojim oponentima i pretvoriti impičment u riskan tnu operaciju za njih.

Ne treba gubiti iz vida da su i Tramp i njegov rejting odlično “preživeli” sve dosadašnje nasrtaje njegovih oponenata.

Sve ovo uopšte ne znači da Trampa ne čekaju problemi. Imaće ih. Američki lider će s mukom praviti čak i najmanje korake u normalizaciji odnosa sa Rusijom. Praviće ih sa velikim trudom i ozbiljnim političkim rizikom.

Sve ovo za Rusiju znači da mora biti strpljiva, a “barut” držati suvim…

 

Izvor Fakti, 06. avgust 2018.