Јутарњи: Колинда не долази у Београд, следи дубоко захлађење

“Вучић је испао популиста чији наступи заоштравају ситуацију”, наводи хрватска штампа

Након последњег иступа Александра Вучића, који је упоредио Хрватску и Хитлерову Немачку, немогуће је и размишљати о интензивирању односа између Србије и ХР.

То пише загребачки “Јутарњи лист” цитирајући неименованог званичника Хрватске.

Најпристојнијим дипломатским речником, следи дубоко захлађење односа са Србијом, на неодређено време, а то, рецимо, значи да нема говора о посети председнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић Србији, иако постоји позив председника Србије Александра Вучића. Исто тако, неко време не треба очекивати ни сусрете виших владиних званичника Хрватске и Србије”, рекао је високи званичник Хрватске за “Јутарњи“.

Иако су љути због поређења с нацистичким режимом, у хрватским политичким круговима се сматра да је председник Србије постигао аутогол тако радикалним наступом. Јер упоредити чланицу ЕУ с Трећим Рајхом је изјава коју не може подржати нити једна озбиљна држава, а Вучић већ дуго покушава да покаже како је Србија фактор стабилности у региону, наводи “Јутарњи лист“.

Уместо тога, сада је испао популиста, чији наступи заоштравају ситуацију, уместо да придоносе побољшању односа, додаје се у тексту.

“Српско вођство је страховито узрујало присуство Израела и САД на обележавању Олује јер власти у Београду већ дуго уверавају тамошњу јавност како Србија има све више савезника. Онда виде израелске пилоте изнад Книна, и свима је јасно да то није истина, него је Хрватска у много бољој позицији. Осим тога, Вучић има велики интерни проблем, а то је признање Косова па купује српску јавност оваквим националистичким иступима. А све док то ради, не може бити говора о нормализацији односа Србије и Хрватске у које спадају и политички сусрети на највишим нивоима”, навео је саговорник “Јутарњег листа“.

 

Извор Јутарњи лист/Б92, 07. август 2018.