Medvedev: Zabrinuti smo, steže se NATO obruč oko Rusije

„Ne može da nas ne brine kada prsten oko naše države počne da se skuplja”

Države NATO-a u Rusiji vide potencijalnog protivnika, njihov vojni potencijal je usmeren ka njoj, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

„Bili smo svedoci kako su se raspali SSSR i Varšavski dogovor. U isto vreme ostao je NATO koji sa svih strana pokušava da okruži Rusiju. Nije stvar u tome da li se nekome dopada ili ne dopada političko rukovodstvo Rusije, nije stvar u nekim ideološkim principima ili razlikama u vrednosti, već u jednostavnim stvarima, potpuno očiglednim za svakog običnog čoveka“, rekao je Medvedev u intervjuu za list „Komersant“.

„Sada nema dva bloka koja se nalaze u direktnom sukobu, kao što je to bilo za vreme Varšavskog dogovora i NATO-a. Međutim, NATO ne samo da nastavlja da postoji, već se i širi“, naveo je ruski premijer.

Postoji nekoliko razlog zašto ruske vlasti ne mogu da budu ravnodušne prema tome.

„Mi ne možemo biti ravnodušni prema tome, jer niko nije ukidao nuklearni paritet u svetu, niko nije ukinuo važnost razumevanja odnosa između strateških nuklearnih snaga različitih država od strane vojskovođa. Međutim, države NATO-a, šta god da govore naše kolege iz te alijanse, ipak razmatraju Rusiju kao potencijalnog protivnika. Potpuno je jasno da su njihove vojne mogućnosti, uključujući nuklearnu trijadu, usmerene protiv Rusije. To je, nažalost, činjenica“, rekao je Medvedev.

Premijer je objasnio da se ne radi samo o strateškim nuklearnim snagama.

„Radi se i o taktičkom nuklearnom oružju koje pri približavanju granicama Rusije postaje strateško nuklearno oružje, kao i o nenuklearnim sredstvima koje u ovom trenutku, pošto se radi o vrlo preciznom oružju, mogu naneti ogromnu štetu“, objasnio je on.

„Ne može da nas ne brine kada prsten oko naše države počne da se skuplja, a broj država koje ulaze u NATO se sve više povećava“, dodao je on.

 

Izvor Sputnjik, 07. avgust 2018.