Тачи: Неће бити ни аутономије за Србе ни поделе Косова

"Корекција граница" подразумева потпуно припајање Прешева, Бујановца и Медвеђа Косову, рекао је Тачи

Председник Косова Хашим Тачи је изјавио да неће бити поделе Косова, нити аутономије за Србе.

На конференцији за медије косовски председник је рекао да је под кориговањем граница подразумевао само то да се Прешевска долина припоји Косову, али да истовремено не буде поделе Косова, нити аутономије за косовске Србе.

„Ми треба да учинимо максималне напоре да на крају постигнемо завршни мировни споразум. Ја сам опредељен да постигнемо споразум и након захтева представника Прешевске долине предложио сам корекцију границе са Србијом, као једине могућности за легитимисање захтева (Прешевске) долине. То подразумева не подели Косова, не аутономији за Србе“, казао је Тачи.

По његовим речима, корекција граница подразумева потпуно припајање Прешева, Бујановца и Медвеђа Косову и то треба да буде транспарентан и миран процес између Србије и Косова.

Тачи се захвалио безбедносним структурама Косова за, како је рекао, залагање за превазилажење било чега неочекиваног крајем прошле недеље.

Поновио је да ће Косово извршити обавезе у односу на споразум о Заједници општина са српском већином, „уз поштовање Устава и споразума из Брисела“.

Оценивши да је дијалог о нормализацији односа између Косова и Србије и постизање коначног споразума главна тема, Тачи је рекао да је то тежак процес али и неопходан.

 

Извор Бета/Б92, 08. август 2018.