Politiko: Tramp nazvao kineski Novi put svile “uvredljivim”

Politiko navodi i da je američki predsednik ocenio da su svi kineski studenti u SAD “špijuni”

Elektronska verzija lista Politiko objavila je da je Donald Tramp oštro kritikovao Kinu za vreme večere sa krupnim američkim biznismenima i rukovodstvom Bele kuće.

Isti list tvrdi da je predsednik SAD kineski projekat „Jedan pojas – jedan put“ nazvao „uvredljivim“.

Politiko nije naveo – za koga, ali se može pretpostaviti da je Tramp imao u vidu Sjedinjene Države i njihove vodeće saveznike.

Na koga god da je mislio, list tvrdi – pozvavši se na jednog od učesnika te večere – da je Tramp naglasio da će jedan od prioriteta njegove politike biti „lišavanje supersile-suparnice nepravednih prednosti u međusobnoj trgiovini“.

Politiko navodi i da je američki lider – aludirajući na Kinu – izgovorio i da su bezmalo svi studenti koji „iz jedne zemlje“ stižu u SAD – špijuni.

Tramp je ovu večeru priredio u svom golf-klubu iu Bedminsteru, u Nju Džersiju, a prisutno je bilo 15 ljudi.

Kineski lider Si Đinping je u jesen 2013. prvi put govorio o projektu „Ekonomski pojas Puta svile“ i „Pomorskom Putu svile 21. veka“. A oba su segmenti mega-projekta „Jedan pojas – jedan put“ koji uključuje gradnju transportnih, energetskih i trgovinskih koridora od južne Azije preko Centralne Azije do Evrope.

Do sada je preko 80 zemalja i međunarodnih organizacija sa Kinom potpisalo sporazume o saradnji na tom projektu.

Tramp je, inače, pozdravio rezultate jučerašnjih izbora u SAD: vanredne izbore za upražnjeno mesto poslanika u Predstavničkom domu Kongresa SAD iz okruga u Ohaju, kao i stranačka glasanja u nekoliko država uoči novembarskih izbora.

Tramp je na Tviteru naveo “5 od 5”, što bi trebalo da znači da je svih pet kandidata koje je podržao dobilo izbore.

 

Izvor Fakti, 08. avgust 2018.

Pratite nas na YouTube-u