Миливој Бешлин: Србија не признаје независност Црне Горе!

Истакнути другосрбијански историчар оценио да је "највећи изазов у региону неугасла територијална претензија Србије"

Протести из Србије због присуства црногорског официра на годишњици Олује у Хрватској говоре да Србија и даље суштински не признаје независност Црне Горе.

То је изјавио историчар Миливој Бешлин.

„Сваки покушај из Србије да се Црној Гори намеће став, где може или не може да шаље своје официре је суштински непризнавање црногорске независности и покушај да се овом државом поново управља из Београда”, рекао је Бешлин за Дневне новине из Подгорице.

Он је оценио да је највећи изазов у региону „неугасла територијална претензија Србије према региону“.

„Црна Гора и Босна и Херцеговина, показало се, остају језгра великодржавне идеје у Србији и то се не мења. Наратив је исти као и 90-их, питање положаја Срба у региону. Осим нарушавања стабилности региона, Србија, односно српски национализам, врло јасно уводи Русију као играча са претензијама на овај регион. Неутралност Србије је контроверзна и неискрена. То је ‘неутралност’ под окриљем Москве“, оценио је Бешлин.

Он је критиковао и део опозиције у Србији, за коју је рекао да је по неким питањима, попут Косова или Црне Горе, гора и екстремнија од Вучића, док је најгори део друштва националистичка интелектуална елита.

„Без демократизације Србије, а то значи њеног темељног одрицања од експанзивне националистичке идеологије, нема стабилности Западног Балкана. То будите сигурни“, рекао је Бешлин.

Оценио је да је „знак за почетак хајке“ на Црну Гору дао патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Иринеј и додао да је та црква „кишобран“ за све националисте, десничаре и ксенофобе у Србији.

Поводом изјаве патријарха СПЦ Иринеја да је положај Срба у Црној Гори гори него у време злогласне Независне државе Хрватске (НДХ), Бешлин је рекао да је ту реч пре свега о Иринејевој „нормализацији фашизма и релативизацији геноцида у НДХ“.

„Нисам сигуран да је он свестан последица поганих речи, али га због тога не треба аболирати. Посебно јер су његови мотиви себични и искључиво материјалне природе. Није крио да је то урадио да би стекао што бољу стартну позицију у преговорима са црногорским властима око статуса црквене имовине. Сам се просто разоткрио. Није њему стало до људи, до Срба у Црној Гори, знају то и они. Њему је до некретнина и новца, односно питања опорезовања. То је суштина. И тиме је његов у основи антихришћански преступ страшнији“, оценио је Бешлин.

 

Извор Бета/Б92, 13. август 2018.