Zašto je Rotšild javno negodovao zbog stanja u svetu

Rotšilda najviše boli što je njegov „RIT Kapital investment“ izgubio skoro pola vrednosti deonica od dolaska Trampa na vlast

Kontroverzni lider nadnacionalnog kartela i investicioni bankar Džejkob Rotšild oglasio se o trenutnim zbivanjima.

Čovek za kojeg se sumnja kako iz pozadine vuče konce globalnih dešavanja i glava porodice čija moć vekovima presudno utiče na bankarski sektor, odlučio se na javni komentar geopolitičkih okolnosti.

I u njemu je bio prilično oštar.

„Nakon 9. septembra 2011. i finansijske krize iz 2008. godine, svetske sile su radile zajedno na uzajamnom pristupu. Saradnja se danas pokazuje teško ostvarivom. Izlažemo riziku ekonomiju i sigurnosni poredak“, upozorio je Rotšild tokom polugodišnjeg brifinga u svom investicionom fondu.

Jasno je da mu posebno smetaju trgovinski rat u kojem trenutno bitku vode Tramp i Kina, kao i velika kriza u evrozoni nakon „bregzita“ i sve većeg rasta nacionalnih političkih opcija.

Njegov najbolji prijatelj Henri Kisindžer verovatno deli slične stavove, pa se sumnja da mu je upravo on suflirao ovu kratku objavu.

„U ovim okolnostima, cilj nam je da zadržimo ograničeno izlaganje u trenutnim pravnim okvirima i da uđemo u neke nove obaveze s visokom dozom opreza.

„Rotšild ima u vidu Trampovo rušenje statusa kvo, čiji se najveći efekt vidi upravo u međunarodnom monetarnom i trgovinskom sistemu, koji dolar više ne smatra dominantnom valutom.

Kada se sve sabere i oduzme, Rotšilda najviše boli istorijski pad vlastitog biznisa. Za vreme Trampove administracije, njegov „RIT Kapital investment“ pao je za rekordnih 47 odsto na tržištu deonica.

„Krug se zatvara u desetoj pozitivnoj godini, najduži u istoriji. Uviđamo područja s nižim rastom, usporavanje u skladu s predviđanjima MMF-a.“

Dodao je da pojedine evropske zemlje ulaze u „potencijalno destruktivne“ nivoe spoljnog duga, što je posebno indikativno, s obzirom da se baš on smatra jednim od glavnih globalnih igrača na području „držanja u šaci“ posedovanjem duga. Predvidio je i budućnost — nova tržišta će samo produbiti probleme, što zbog rastućih kamata, što zbog američke spoljne politike koja iscrpljuje likvidnost dolara. Zaključuje da je jedini spas koordinirani međunarodni odgovor nalik Novom svetskom poretku, koji će srušiti eru populističkih protekcionista poput Trampa.

 

Izvor Sputnjik, 14. avgust 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u