Hajka na SPC u Crnoj Gori – sprečena liturgija na Cetinju

Crnogorske vlasti sve brutalnije uskraćuju slobodu veroispovesti Srbima

Posle teškog incidenta u Ulcinju, kada je grupa Albanaca predvođena odbornikom vladajuće Demokratske partije Hadžijom Sulejmanijem pokušala da spreči arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da održi liturgiju, nova provokacija uperena protiv Mitropolije i vernika zabeležena je danas, na Preobraženje, pred crkvom na Ivanovim koritima kod Cetinja.

— Uprava policije Crne Gore je i ove godine, kao i prethodnih, najpre zabranila, a potom i onemogućila sveštenstvu i vernom narodu da odsluže službu Božiju na praznik Preobraženja Gospodnjeg u crkvi posvećenoj ovom svetom i sveštenom prazniku na Ivanovim koritima. Policijske snage su od rane preobraženjske zore bile raspoređene oko Crkve Preobraženja na Ivanovim koritima, tako da sveštenstvo i verni narod nisu mogli da uđu u sveti hram radi služenja Svete liturgije – saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

U Mitropoliji smatraju da je Uprava policije “dužna da na zakonit način predupredi i spreči ometanje javnog reda i mira svuda, pa i na Preobraženje ove godine na Ivanovim koritima, od grupice samozvanaca i jurišnika na svetinju i hrišćanski praznik, a ne da zabranjuje preobraženjsko bogosluženje u pravoslavnom hramu na Ivanovim koritima i da tako atakuje na vekovni kanonski poredak i crkvenu imovinu”.

Zbog čega su jake policijske snage danas “okupirale” prostor oko crkve za sada nije poznato. Iz uprave policije nije bilo zvaničnog saopštenja, ali je nezvanično poručeno da je policija delovala “preventivno”, odnosno da nije dozvoljeno ni Mitropoliji ni takozvanoj CPC da održe verski obred “iz razloga bezbednosti, odnosno saznanja da je moglo doći do narušavanja javnog reda i mira ukoliko bi se obred dozvolio jednoj crkvi”.

Očigledno, Uprava policije i dalje kanonski nepriznatu “CPC” stavlja u istu ravan sa vekovima starom Mitropolijom crnogorsko-primorskom…

DUHOVNI KOMANDANT
Mitropolit Amfilohije, administrator Eparhije buenosajreske i južno-centralnoameričke SPC, doputovao je u Buenos Ajres, gde će 2. septembra obaviti ustoličenje izabranog episkopa buenosajreskog i južno-centralnoameričkog g. Kirila (Bojovića).

Naši iseljenici u Argentini dočekali su mitropolita plakatima na kojima je pisalo: “Komandant duhovnih snaga Crne Gore – arhiepiskop Amfilohije”.

 

Izvor Večernje novosti, 19. avgust 2018.