Vojska jača za 95 tipova novog naoružanja

Nove “pametne” rakete, artljerijska i oklopno mehanizovana sredstva, dronovi i pešadijsko naoružanje stižu u arsenal VS

Višecevni lanser “morava”, u koji je ugrađena ne samo domaća pamet nego i ratno iskustvo, može da ispaljuje više različitih projektila – rakete “plamen”, “oganj” i “grad” dometa do 40 kilometara. U svojoj najnovijoj verziji, srpske ratne “orgulje” dobile su savremeni izgled, manju siluetu, oklop i – mitraljez na kupoli. Ubojiti lanser raketa do kraja godine biće poslat na završna ispitivanja u Tehnički opitni centar (TOC), posle čega će biti spreman za serijsku proizvodnju.

Ovaj složeni i napredni sistem ratne tehnike samo je jedna od stavki sa ambicioznog spiska naoružanja kojim će u sledećih nekoliko godina biti opremljena Vojska Srbije. Na ovoj listi nalazi se čak 95 tipova različitog vatrenog oružja, artiljerijskih i raketnih sredstava, letelica, municije, izviđačkih i sredstava za komunikaciju.

Najveći deo naoružanja i opreme sa spiska čine potpuno novi sistemi ili uspešno modernizovana postojeća sredstva vojne tehnike. Deo naoružanja na kojem ubrzano rade i stručnjaci fabrike domaće namenske industrije prikazan je tokom poslednje posete predsednika Republike Aleksandara Vučića Vojnotehničkom institutu (VTI) u Žarkovu. Ova vojno-naučna ustanova vodi glavnu reč u razvoju naoružanja i vojne opreme u sistemu odbrane Srbije.

Inženjeri ove ustanove, sami ili u saradnji sa drugim vojnim i civilnim ustanovama i kompanijama, trenutno rade na zaokruživanju više od 20 tipova borbene tehnike. U njihovim rukama je razvoj široke lepeze proizvoda namenske industrije, od vazduhoplovnog i raketnog programa do ispitivanja materijala za uniforme i vojnički pribor.

Najsavremeniji proizvodi domaće namenske industrije, u koju je uključen VTI, jesu – navođene rakete. Iako tapiju na čuveni sistem “alas” ima privatna kompanija “edepro”, VTI se ponosi razvojem srodnih sistema “košava” i A-DND-18. Ove izuzetno moderne rakete namenjene su, pre svega, stranim kupcima, ali zbog velikog dometa, izuzetne preciznosti i mogućnosti navođenja na cilj na spisku su želja i naše vojske. I ove rakete mogu da se ispaljuju iz višecevnog bacača “morava”.

VTI ubrzano radi na modernizaciji borbenih vozila pešadije BVP M-80.

— Postojeće platforme unapređene su boljim oklopom i “širom familijom” naoružanja koje mogu da koriste. Reč je o pouzdanom i proverenom vozilu koje u zavisnosti od modifikacija, može da obavlja različite borbene i mirnodopske zadatke. Početna ideja je bila da se BVP ojača, kao i da dobije domaći top kalibra 30 milimetara – objašnjavaju u VTI.

U ovoj vojno-naučnoj ustanovi ističu da je i komandno-izviđačko vozilo BOV u završnoj fazi testiranja, kao i da na pečat Tehničkog opitnog centra čeka i bespilotna letelica “vrabac”, koja će time biti spremna za operativnu upotrebu.

Na spisku sredstava koja u institutu u Žarkovu dobijaju svoj konačni oblik jeste i protivavionski samohodni artiljerijski raketni sistem “pasars”, koji bi mogao da preuzme ulogu taktičke zaštite jedinica od neprijatelja iz vazduha. Novitet u ovom slučaju čini sprega protivavionskog topa i raketnog sistema, koji je efikasan u dejstvu po ciljevima na malim visinama.

— Za našu vojsku izuzetno je važna i modernizacija protivoklopnih raketa “maljutka”, koje su u širokoj upotrebi. Veoma je zanimljiva besposadna platforma poznatija kao “mali miloš”. Iako veličinom malo sredstvo, izuzetno je primenljivo u razlilitim situacijama, a na njemu radi veliki broj domaćih fabrika – “Prva petoletka” iz Trstenika, zemunski “Teleoptik – Žiroskopi”… – navode u VTI.

“ZASTAVINA” PUŠKA, “TELEOPTIKOV” NIŠAN
Među najambicioznijim planovima naše vojske jeste i projekat nazvan “1.500 plus”. Reč je o opremanju kopnenih snaga za brza dejstva i ostalih pešadijskih jedinica najsavremenijim naoružanjem i opremom mahom domaće proizvodnje.

Do sada je nabavljeno 26 različitih grupa naoružanja – najsavremenijih pušaka, pištolja, nišanskih sistema, ronilačke, penjačke i padobranske opreme. Prvih 1.500 vojnika opremljeno je sa više stotina termovizijskih i optoelektronskih sistema. U planu skore nabavke su nove “Zastavine” puška “M-17”, koja koristi novi metak kalibra 6,5 milimetara, novi “Teleoptikovi” nišani, nove snajperske puške i vozila.

PODRŠKA IZ VAZDUHA
Nabavkom aviona i helikoptera Vojska Srbije dobiće sasvim novi lik. Pored deset postojećih aviona “mig-29” (četiri naša i šest doniranih iz Rusije), u planu je da veoma brzo iz Belorusije stignu još četiri letelice istog tipa. Minsk je odobrio isporuku i jednog PVO sistema malog i srednjeg dometa.

U finalnoj fazi su pregovori o isporuci tri helikoptera Mi-17 i četiri “leteće oklopnjače” Mi-35. Ova tehnika trebalo bi da stigne sledeće godine, kada po ugovoru sa “Erbasom” stižu i letelice H145M.

Lovci “mig 29” preuzeće zaštitu vazdušnog prostora i “er polising”, dok će helikopteri biti zaduženi za podršku iz vazduha jedinicama za brzo reagovanje.

 

Autor Rade Dragović

 

Izvor Večernje novosti, 20. avgust 2018.