У Батајницу стигли ремотновани МИГ-ови (ФОТО)

Србија ће пре караја године имати осам или девет борбених авиона “4 плус” генерације у свом арсеналу

Два ремонтована МИГ-а 29, које је Србија набавила од Русије, успешно су данас обавила први, пробни лет са аеродрома у Батајници, у присуству председника Србије Александра Вучића.

Ово је први пут да овим летелицама управљају српски пилоти.

Једним МИГ-ом 29 управља пуковник Александар Пипоски, а у другом се налазе мајор Зоран Јокић и пуковник Бране Крњајић.

Пробни лет авиона траје укупно 35 минута, са полетањем и слетањем.

Председник Србије је претходно присуствовао пријему два МИГ-а 29, који су модернизовани и у потпуности припремљени за лет.

Ремонт ова два авиона МИГ-29 обављен је у Србији.

Догађају присуствују и министар одбране Александар Вулин и представници Војске Србије, као и амбасадор Русије Александар Чепурин.

Вучић је недавно, у обраћању новинарима после показне вежбе гађања из стрељачког наоружања у Никинцима, крајем јула, најавио да ће пре краја године у употреби у Војсци Србије бити најмање осам или девет авиона МИГ 29.

Вучић је додао да ће први пут у употреби бити осам или девет борбених авиона “четири плус” генерације.

Он је тада најавио и да ће Србија набавити девет нових “ербасових” хеликоптера Х145М, али и још три Ми-17 и четири Ми-35 борбена хеликоптера.

Шест МИГ-ова 29, које је Србија набавила у оквиру војно-техничке сарадње са Руском Федерацијом, стигли су у нашу земљу у октобру прошле године.

Председник Србије Александар Вучић је по доласку тих авиона рекао да ћемо имати озбиљну ескадрилу, убедљиво најснажнију у нашем региону, као и да са тим авионима решавамо проблем у наредних 20 година.

Министарство одбране је, такође, раније најавило да ће свих 14 “мигова 29” до краја ове године или најкасније почетком следеће бити у летном стању.

“Тренутно имамо четири ”мига 29”, спремна и у летном стању. Имамо још шест авиона ”миг 29” из руских донација и уговарамо још четири из белоруске донације. Сви они ће бити модернизовани и до краја године, евентуално почетком следеће, биће у летном стању и чуваће наше небо” рекао је раније министар одбране Александар Вулин.

Објаснио је да ће се осим ремонта наставити са модернизацијом и даће свих 14 авиона бити урађени на истоветан начин.

Сви ће бити у истој класи – “четири плус” генерације, која је једна од најмодернијих, истакао је Вулин и назначио да је од те класе боља само генерација “пет”, али њу поседују само велике светске силе.

ВУЧИЋ: СНАГА НАШЕ ВОЈСКЕ НЕКАД И САД – НЕБО И ЗЕМЉА
Председник Србије Александар Вучић позвао је данас, после свечаности пријема два авиона типа МИГ 29 на Батајничком аеродрому, младе људе да се школују у војним школама и на војним институтима, где ће имати бољу будућност и боље услове за живот.

Вучић је говорећи о наоружању Војске Србије и борбеној готовости наше земље рекао да стање данас у односу на претходни период није за поређење, та је разлика огромна.

“То је сада небо и земља”, рекао је председник Вучић.

Подсетио је да смо ове авионе добили од Русије, њихов ремонт и надградња је плаћена и урађена је у Србији.

Обишао је каже на Батајничком аеродрому још шест МИГ-ова на којима раде руски и српски стручњаци, значи, казао је, укупно осам који ће први пут летети на паради почетком новембра у Београду.

“Осморица српских пилота ће летети у српским МИГ-овима 29. Имамо ми и МИГ-ове 21, али то није за поређење”, рекао је Вучић.

Истакао је да предлог, те да се нада да ће Војска Србије то прихватити, да ови авиони добију назив по именима, како је рекао, јунака из периода НАТО агресије, а то су: Величковић, Ђурић, Радосављевић, Павловић…, свих оних људи који су дали своје животе.

“Данас су овде пуковници Крњајић и Јокић који знају у шта улазе, у коју машину и шта бране, шта штите и шта чувају…, чувају грађане Србије, чувају ашу земљу”, рекао је Вучић.

Додао је да је захвалан начелнику Генералштаба Диковићу, јер, како је рекао, имали смо један МИГ 29, данас имамо три у ресурсу, за 10-12 дана имаћемо шест, за најмање два месеца имаћемо девет, а најмање осам ће их летети почетком новембра на великом митингу који ће бити организован овде у Београду.

“Тиме показујемо колико је Србија ојачала, напредовала, колико је снажна. А у року од 12 до 14 месеци, платили смо и добићемо седам хеликотера МИ 34 и МИ 35, то су најбољи борбени хеликоптери… То је једна фасцинантна машина која ради огроман посао, а узимамо још три типа МИ 17, тзв. ”Ђаволе кочије”. И долази нам девет А145, а то је нешто сасвим друго. Наша војсци је сада потпуно промењена крвна слика”.

Уз захвалност руском председнику Путину за, како је рекао, развој српских оружаних снага, али и Шојгуу, руским војницима и стручњацима, који заједно раде на борбеној готовости наше војске са нашим стручњацима, Вучић је казао да пре четири-пет година нисмо веровали и нисмо сањали да ће се наша економија тако опоравити и да ћемо данас имати такву снагу.

“Знам да људи када се говори о економији окрећу главу, али да није било тако данас не бисмо успели”, казао је председник.

ВУЧИЋ: ДРЖАВА ЧИНИ КОЛИКО МОЖЕ ЗА СРПСКУ ДРЖАВЉАНКУ У ЦРНОЈ ГОРИ
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да држава Србија чини колико може у случају притвора држављанке Србије Саре Видак у Црној Гори.

Он је, новинарима на еродрому у Батајници, рекао да је разговарао с тим у вези са министарком правде Нелом Кубуровић.

„Оно што ми као Србија можемо да урадимо, чинимо. Колико можемо као држава ми чинимо и то треба да знају и њени родитељи“, поручио је Вучић.

Ванрасправно веће Основног суда у Котору одбило је јуче приговор адвоката на одређивање притовра Београђанки Сари Видак, тако да она остаје у притвору до 30 дана који јој је одредио судија за истрагу Основног суда у Котору

Судија Шпиро Павићевић је притвор одредио раније по захтеву основног државног тужилаштва, које Видак (20) терети да је починила кривично дело напада на службено лице, односно судију Суда за прекршаје Јелену Станишић.

Станишићева тврди да ју је Видак физички напала након што је њеном дечку изрекла прекршајну казну, док друга страна тврди супротно, односно да је судија најпре вербално и физички насрнула на Београђанку, а када је схватила шта је урадила оптужила је девојку да ју је напала док је обављала дужност.

 

Извор Вечерње новости, 21. август 2018.