Љ. Смајловић: Прекрајали границе Србије и говорили да су границе светиња

Тренутна ситуација асоцира на 1991. када су сви понављали да подржавају територијални интегритет СФРЈ, да би потом за час променили мишљење

И 1991. из Брисела и САД су понављали да подржавају територијални интергитет и суверенитет Југославије, наводи колумнисткиња Недељника Љиљана Смајловић.

Она је гостујући у Вестима Прве телевизије навела да је теза која се чула на форуму у Алпбаху да међународна заједница пусти Србе и Албанце да сами реше проблем “нешто ново и необично”.

“До сада смо говорили да не можемо са Албанцима јер они имају помоћ Америке, можда је дошло до промена у Вашингтону, можда су наше позиције сада нешто боље, па Вучић може да говори овако самоуверено. Занима ме шта он тачно има у рукаву, јер очигледно Брисел и Вашингтон дозвољавају могућност да се нешто деси, али ми не знамо шта и једва чекамо да видимо какве су им те корекције и где су им те мапе”, навела је она.

Како каже, на питање корекције граница, немачка канцеларка је реаговала одмерено и “млако”.

“Досад кад би неко од Срба рекао ми размишљамо да се од неког отцепимо одговор је увек био – сви смеју да се отцепе од Срба, Срби не могу ни од кога. Ми сада видимо две ствари, једна је да Велика Британија, која је увек волела јако да се пита о свему на Балкану, она овога пута по свему судећи у то није била укључена. Што се Меркел тиче ја мислим да је она реаговала доста равно и сећам се оваквог тренутка 1991. када су сви понављали из Брисела и Вашингтона да потпуно подржавају територијални интегритет и суверенитет Југолсавије, а онда су за час променили мишљење. Увек се говори ‘за нас су границе светиња’. Кад су прекрајали границе Србије, они су и тада говорили да су за њих границе светиња и да су протв мењања граница”, нагласила је она.

На најаву косовског министра спољних послова Беџета Пацолија да иде у САД да разговара са Болтоном, смајловић каже да Пацоли у Болтону нема савезника и подсећа да је Трампов саветник 2008. био против независности Косова.

 

Извор Прва/Б92, 27. август 2018.