Званично формиран “Савез за Србију”

Најављена три циља: програмска платформа у 30 тачака, експертска влада и нова политичка култура

У Београду је, потписивањем споразума, основан Савез за Србију, на програму у 30 тачака.

На скупу у Сава центру говорило је свих 10 оснивача – Драган ђилас, Двери Бошко Обрадовић, НС Вук Јеремић, ДС Зоран Лутовац, Левице Србије Борко Стефановић, Здраве Србије Милан Стаматовић, Заједно за Србију Небојша Зеленовић, Покрета за преокрет Јанко Веселиновић, Удружених синдиката Србије Слога Жељко Веселиновић и покрета Срба са КиМ “Отаџбина” Славиша Ристић.

Међу званицама су били Душан Ивковић, адвокат Боривоје Боровић, бивши председник ДС Бојан Пајтић, историчар Чедомир Антић, док су се писац Љубивоје Ршумовић и Јелена Беба Балашевић обратили присутнима.

Иницијатор формирања Савеза Драган Ђилас је рекао да су намерни да граде Србију као “просперитетну кућу”, али да они сами нису довољни, па је позвао “лидере међу грађанима” да им се придруже, те показао на празне столице поред стола за којим су седели.

Председник ДС Зоран Лутовац рекао је да нису битне идеолошке разлике међу странкама у Савезу:

“Наше разлике су ирелевантне. Нисмо прости збир слабих рејтинга, већ охрабрујемо да се сви заједно боримо за опште добро”, рекао је Лутовац.

Так у “нормалној Србији” те разлике ће, каже Лутовац, бити релевантне.

Председник НС Вук Јеремић рекао је да Балкан поново долази у жизу светске јавности, да се пише о прецртавању граница, те да га је недавно телефоном бивши министар спољних послова Кипра питао, како је навео, да ли је тачно да је Србија прва земља која је вољно и у миру пристала да прецрта границу.

Јеремић је рекао да, због Косова, власт у Србији има подршку међународне заједнице и да неће бити лако, како је рекао, пресећи то “напајање”.

Бошко Обрадовић је рекао да су пред Савезом три важна циља – програмска платформа у 30 тачака, прелазна, експертска влада, орочена на годину дана, и нова политичка култура да се разговара нормално, без обзира на разлике.

Борко Стефановић је подсетио да је на данашњи дан 1990. година створена коалиција Заједно и да без обзира на то шта неко лоше мисли о тој коалиција, она је спречила крађу у Србији.

 

Извор Танјуг/Б92, 02. септембар 2018.