Дојче веле: Подела у немачком друштву је све дубља

АфД је концентрисана на тему која покреће људе, али влада на ту тему не може да одговори а да притом канцеларки не буде нанета политичка штета

Два Авганистанца су пребила једног младића у Кетену – он није преживео тај напад. Дискусије које су се после тога развиле показују да је немачко друштво сада подељено много више него за време избегличке кризе 2015.

У граду Кетену су двојица Авганистанаца претукла једног 22-годишњака који се умешао у њихову свађу са једном женом. Починиоци су ударали младића ногама док је лежао на земљи. Претучени младић је преминуо у болници. У медијима су се најпре појавиле информације да је имао велики хематом на потиљку и да је зато вероватни узрок смрти крварење у мозгу. Дан касније је објављен резултат обдукције према којем је младић умро јер му је отказало срце.

У подељеној земљи Немачкој, у којој су маршеви и демонстрације присталица десничарских и левичарских група – уз њихове међусобне провокације и сукобе – све чешћи, овај случај је подстакао нове оптужбе и дискусије о криминалу потражилаца азила и лоше интегрисаних имиграната на једној, и нетрпељивости према странцима у Немачкој на другој страни.

ДВА ПОЛА КОЈА „ЗНАЈУ ШТА СЕ ДЕСИЛО“
За једне, ово је било убиство и само још један од злочина „увезених“ са неконтролисаним приливом избеглица током 2015. и 2016. године; такви злочини се у мејнстрим медијима обично прећуткују или називају „реакцијом на увреду“, „реакцијом на неузвраћен флерт“ или слично, са циљем да се прикрију праве размере исламизације и примитивизације Немачке, која подразумева непоштовање немачке власти и државе, организовање у клановске структуре, витлање ножевима у јавности и све већи број силованих жена које „ништа друго и не заслужују“.

За друге, то је био несрећан случај који нема везе са владином избегличком политиком, већ спада у свакодневицу немачких црних хроника у којој су етнички Немци као виновници злочина подједнако заступљени као и имигранти, само што десничарски популисти и екстремисти инструментализују злочине странаца у своје сврхе – како би доказали повећану криминогеност свих који нису беле пути и агитовали у корист нацистичких идеала „више расе“.

„ПРОБЛЕМ“ АфД
Између та два пола све је мање места за диференцирано, неутрално, мишљење, чему у великој мери кумују и мејнстрим медији, у правилу опредељени против десничара, то јест, против Алтернативе за Немачку (АфД) која је најјача опозициона странка у Бундестагу. Она упорно указује на то да је влада Ангеле Меркел, пуштајући 2015. и 2016. у земљу стотине хиљада избеглица без детаљних контрола, дестабилизовала државу и пре свега створила осећање страха и несигурности међу грађанима.

Тако је, на пример, већ више осумњичених терориста у Немачку ушло са избеглицама. Веома су чести извештаји о избеглицама из Северне Африке, Сирије, Ирака или Авганистана, пре свега из исламског културног круга, које лако потежу ножеве, углавном окупљене у већим групама, често у централним зонама мањих градова. После убистава које почине такви имигранти, огорчени грађани организују комеморативне скупове, да би их припадници левице и Зелених, као и већи део политичког центра, оптужили за расизам, десничарски екстремизам и равнодушност према судбини избеглица које гину у Средоземном мору.

Ситуација се може у грубим цртама описати и овако: АфД је концентрисана на тему која покреће људе, али влада на ту тему не може да одговори а да притом канцеларки не буде нанета политичка штета. На тај начин она тој десничарској странци стално препушта терен и заправо је оснажује. Тако су грађани који су за АфД једном гласали из протеста сада на најбољем путу да постану њено стално бирачко тело. Још горе по владу је то што је њено конзервативно језгро – демохришћани – у покушају да поврати своје бираче, уместо да им понуди решења, једноставно имитирало АфД, али у таквој ситуацији бирачима је увек милији оригинал. Није тешко закључити да је случај из Кетена само још један у низу оних који иду наруку АфД.

ПОДЕЛА У ДРУШТВУ ЈЕ СВЕ ДУБЉА
Три дана раније, у суботу (8. септембра) у Кемницу су одржане демонстрације АфД и контрадемонстрарције левичара, са укупно више од 18.000 учесника. АфД је демонстрирала против миграције, а левичари против АфД и ксенофобије. Занимљиво је да су медији јавили да су „неонацисти“ том приликом приредили „лов на људе“, што је поткрепљено видео-снимком који је на интернет поставила једна екстремна левичарска група. На снимку који траје само неколико секунди види се како један мушкарац трчи за другим мушкарцем који је прошао поред њега. Шеф немачке Службе за заштиту уставног поретка Ханс-Георг Масен тим поводом је рекао да нема информација да је било „лова на људе“. А управо такав „лов“ су поменули канцеларка Ангела Меркел и њен портпарол Штефен Зајберт.

То је био повод да многи политичари затраже Масенову оставку. Малу Драјер, премијерка покрајине Порајња-Палатината, рекла је да „Масен доводи у питање кредибилност политичара, медија и многих сведока“. Но, многи сматрају да је прича о „лову на људе“ измишљена, јер, осим спорног снимка, нема никаквих других доказа осим изјава појединих сведока, при чему је демонстрацијама у Кемницу присуствовао и огроман број новинара. И поред свега, прича о „лову на људе“ се претворила у рашомонијаду у којој и даље свако налази аргументе за потврду својих и побијање туђих ставова. Подела је све дубља.

 

Аутор Саша Бојић

 

Извор Дојче веле, 10. септембар 2018.