MUP demantuje navode o Fronteksu, Han nije upoznat

Lazarov: Nebojša Stefanović je „više puta jasno rekao da Srbija neće biti bilo kakva zona za smeštanje migranata i da je to jasan stav Srbije“

Načelnik Sektora za međunarodnu saradnju MUP-a Zoran Lazarov demantovao je medijske navode da su Srbija i EU potpisale sporazum o raspoređivanju pripadnika Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) na granicama Srbije. Ni Johanes Han nije upoznat sa navodnim širenjem Fronteksa na granice Zapadnog Balkana.

Navodeći da postoji procedura po kojoj je neophodno da se ta vrsta sporazuma najpre parafira, a zatim potpiše, Lazarov je podsetio da ukoliko bi takav sporazum bio potpisan, on bi, po obaveznoj proceduri, morao biti ratifikovan u Skupštini Srbije, bez čega ne bi mogao stupiti na snagu.

„Neophodno je podsetiti i da ukoliko bi predstavnici Fronteksa bili postavljeni na našim granicama, njihova uloga sastojala bi se u zaštiti državnih granica od migranata, isključivo u saradnji sa srpskom policijom“, naveo je Lazarov a preneo MUP.

Lazarov je podsetio da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović „više puta jasno rekao da Srbija neće biti bilo kakva zona za smeštanje migranata i da je to jasan stav Srbije“.

„Verujem da ne treba ni da podsećamo ni domaću ni svetsku javnost da se Srbija prema migrantima uvek ponašala i ponaša u skladu sa svim međunarodnim pravilima i načelima humanosti“, kazao je Lazarov.

Ni evropski komesar za proširenje Johanes Han nije upoznat sa navodnim širenjem Fronteksa na granice Zapadnog Balkana. On kaže da podatak od 15.000 vojnika sigurno nije tačan, jer Fronteks ukupno broji 10.000 vojnika. Nema posebnih vesti u vezi s vojnicima na granici sa Srbijom rekao je Han za N1.

Dojče vele na srpskom jeziku preneo je ranije da Evropska unija namerava da u okviru svoje migracione politike značajno ojača službu za zaštitu spoljnih granica Fronteks i da je angažuje i na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju.

 

Izvor N1, 18. septembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u