Изетбеговић о Вучићу: Говори да је за мир, а наоружава се

Бакир Изетбеговић страхује од наоружавања Србије и тзв. “размене територија”

Председник СДА и одлазећи председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић критиковао је председника Србије Александра Вучића да “говори да је за мир, а наоружава се”.

Бакир Изетбеговић је, у интервјуу за сарајевски портал Кликс, рекао да је Вучић “прогледао” након силних грешака које су, како истиче, Срби направили.

Изетбeговић Вучићу замера што говори о помирењу са Бошњацима и да је за јединствену БиХ, а истовремено “пријатељује и ниједном речју се не супротставља Додику, који вређа Бошњаке и доводи територијални интегритет и мир на Балкану у питање”.

У говору у Косовској Митровици, председник Србије је, каже Изетбеговић, “хвалио ратне вође и пресуђене ратне злочинце”, мислећи на Милошевића.

Мисли такође и да је Вучић у “процепу” и да покушава да “јаким речима задовољи и смири радикални део српске јавности пре него повуче неке потезе у односу на Косово, који би могли изазвати отпор и евентуалну побуну”.

Очигледно је, каже, да је дошло време за “одлучујућу одлуку” о решавању питања “косовског чвора” и да, ако Вучић ту одлуку донесе, мораће му се, наводи, признати да има храброст.

Али није уверен да ће Вучић бити спреман на то.

Можда се, сматра Изетбеговић, пронађе неко прелазно решење које би затим било “потврђено референдумом пред сам пријем Србије и Косова у ЕУ”.

Изетбеговић сматра да статус кво умара Србију и кочи њен европски пут, те додаје да је “тешко бити српски вођа који је прихватио реалност, односно независност Косова”.

Говорећи о, како каже, евентуалној размени територија, “односно промени граница унутар Србије”, Изетбеговић страхује да би то отворило апетите за осамостаљењем Републике Српске, стварањем хрватског ентитета у БиХ, и сарадњу српских и хрватских политичара у овом смеру.

Уверен је да ни једно ни друго није могуће остварити, али може да изазове дубоке политичке кризе које ће потрајати и уназадити земљу и народ.

 

Извор Танјуг/РТС, 19. септембар 2018.