ЕУ одбила предлог Терезе Меј о Брегзиту

Меј је рекла да је свесна да предстоји тежак посао, али и изразила очекивање да ће њене колеге јасно изложити своје замерке на њен предлог

Предлог британске премијерке Терезе Меј о трговинским односима са Европском унијом после изласка Британије из чланства није остварив, оценио је председник Европског савета Доналд Туск после самита шефова држава и влада ЕУ у Салцбургу.

Туск је указао да тај предлог Терезе Меј угрожава опстанак јединственог тржишта ЕУ, преноси британска телевизија Би-Би-Си.

Меј је предложила да Британија у трговинским односима са ЕУ прихвати општа правила и да две стране успоставе заједно царинску област.

Тема самита у Салцбургу је Брегзит, а лидери ЕУ са британском премијерком разговарају о томе како да избегну успостављање компликованог граничног система на граници Републике Ирске и Велике Британије након изласка Уједињеног краљевства из ЕУ.

Меј је рекла да је свесна да предстоји тежак посао, али и изразила очекивање да ће њене колеге из 27 земаља чланица ЕУ, које остају у Унији, јасно изложити своје замерке на њен предлог.

Она је подвукла да се Британија истовремено припрема и за излазак из ЕУ без постизања споразума о трговинским односима.

Планирано је да Британија напусти ЕУ 29. марта 2019. и обе стране настоје да постигну споразум и избегну такозвани тешки Брегзит.

Немачка канцеларка Ангела Меркел важи за кључну фигуру у уређењу односа ЕУ и Британије после Брегзита, а она је истакла да не сме бити угрожено јединствено тржиште ЕУ и да о томе нема компромиса.

И француски председник Емануел Макрон је по доласку у Салцбург рекао да је од кључне важности сачувати јединствено тржиште ЕУ.

 

Извор Фонет/Данас, 21. септембар 2018.