Британски медији: Тереза Меј је понижена, лидери ЕУ су прљави пацови

Самит је потопио британске наде у пробој у заглављеним преговорима, шест месеци пред планирани излазак Британије из ЕУ

План за Брегзит британске премијерке Терезе Меј практично је поцепан пошто га је ЕУ одбила на самиту који су британски медији означили као “понижење”.

Председник Европског савета Доналд Туск на самиту у Салцбургу јуче је отворено рекао да делови британског плана „једноставно неће функционисати”, док је француски председник Емануел Макрон британске политичаре који подржавају Брегзит назвао “лажовима”.

Уздрмана премијерка је новинарима рекла да је Лондон спреман да напусти ЕУ без споразума о будућим односима.

Самит је потопио британске наде у пробој у заглављеним преговорима, шест месеци пред планирани излазак Велике Британије из ЕУ 29. марта следеће године.

Британски медији се данас не суздржавају у оценама самита.

Гардијан наводи да је Тереза Меј „понижена” док је десничарски Сан назвао лидере ЕУ “прљавим пацовима”.

Меј ће се, међутим, суочити са побуном на сопственом `броду`.

Њен бивши министар за Брегзит – Дејвид Дејвис – рекао је у интервјуу Хафингтон посту да ће 40 евроскептика „тврдих као камен“ иступити против њеног плана за напуштање ЕУ.

Она је у јулу на саветовању са члановима владе из своје партије инсистирала на ублажавању „услова за Brexit“, а то је довело до оставки Дејвиса, Бориса Џонсона и још неколико министара.

Дејвис и његови истомишљеници иступиће против Меј на конференцији Конзервативне партије наредне недеље, а потом и у парламенту.

Група око Дејвиса нарочито оспорава тврдњу Меј да су могуће само две варијанте – излазак из ЕУ у складу са њеним планом или без договора. Група сматра да постоји и треће, боље решење – договор са Бриселом о слободној трговини сличан оном који ЕУ има са Канадом.

 

Извор Бета/Факти, 21. септембар 2018.