Britanski mediji: Tereza Mej je ponižena, lideri EU su prljavi pacovi

Samit je potopio britanske nade u proboj u zaglavljenim pregovorima, šest meseci pred planirani izlazak Britanije iz EU

Plan za Bregzit britanske premijerke Tereze Mej praktično je pocepan pošto ga je EU odbila na samitu koji su britanski mediji označili kao “poniženje”.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk na samitu u Salcburgu juče je otvoreno rekao da delovi britanskog plana „jednostavno neće funkcionisati”, dok je francuski predsednik Emanuel Makron britanske političare koji podržavaju Bregzit nazvao “lažovima”.

Uzdrmana premijerka je novinarima rekla da je London spreman da napusti EU bez sporazuma o budućim odnosima.

Samit je potopio britanske nade u proboj u zaglavljenim pregovorima, šest meseci pred planirani izlazak Velike Britanije iz EU 29. marta sledeće godine.

Britanski mediji se danas ne suzdržavaju u ocenama samita.

Gardijan navodi da je Tereza Mej „ponižena” dok je desničarski San nazvao lidere EU “prljavim pacovima”.

Mej će se, međutim, suočiti sa pobunom na sopstvenom `brodu`.

Njen bivši ministar za Bregzit – Dejvid Dejvis – rekao je u intervjuu Hafington postu da će 40 evroskeptika „tvrdih kao kamen“ istupiti protiv njenog plana za napuštanje EU.

Ona je u julu na savetovanju sa članovima vlade iz svoje partije insistirala na ublažavanju „uslova za Brexit“, a to je dovelo do ostavki Dejvisa, Borisa Džonsona i još nekoliko ministara.

Dejvis i njegovi istomišljenici istupiće protiv Mej na konferenciji Konzervativne partije naredne nedelje, a potom i u parlamentu.

Grupa oko Dejvisa naročito osporava tvrdnju Mej da su moguće samo dve varijante – izlazak iz EU u skladu sa njenim planom ili bez dogovora. Grupa smatra da postoji i treće, bolje rešenje – dogovor sa Briselom o slobodnoj trgovini sličan onom koji EU ima sa Kanadom.

 

Izvor Beta/Fakti, 21. septembar 2018.

 

Pratite nas na YouTube-u