Вучић: Фрапантни докази о мешању Запада у изборе у РС

На седници Главног одбора СНС-а Вучић поручио да "странка мора да се мења", иако тако јака партија "није постојала у 30 година од увођења вишестраначја"

Председник Србије и лидер СНС-а Александар Вучић рекао је да никад неће да ставља жиг на чело српског народа да би се некоме допао. Вучић се обратио на седници Главног одбора СНС-а у Центру „Сава“ где је предложио да се Ванредна скупштина странке одржи следеће године. Истиче да је Србија данас најбоља у региону по питању раста, јавног дуга и стања у буџету… Вучић је навео да његова политика да Србија много тога сачува на Космету очигледно у Србији није победила „јер Срби више воле да плачу за нечим што је далеко, него да нешто имају у својим рукама“.

Александар Вучић је рекао да постоји велика бојазан због, како је навео, жестоко супротстављених интереса великих сила и зато што нико не може да предвиди шта ће се догодити за 10, 15, 20 дана.

„Ми смо осигуравали мир и стабилност, ћутањем и нереаговањем како не бисмо угрозили Србе који живе у Републици Српској, Црног Гори и Хрватској. Трудили смо се да им помогнемо на сваки начин. Никада нико није толико помагао нашем народу у овим земљама. Ми желимо да чувамо мир, а нашем народу увек и свуда помогнемо“, рекао је Вучић.

Многи, каже, у региону мисле да је Србија подобна да постане нечији пријатељ само онда када је слаба и понижена, и политички и економски.

„То је тако, јер многи мисле да је Србија реметилачки фактор у региону, јер многи мисле да је Србија подесна да буде нечији пријатељ у региону само кад је понижена, слаба, кад могу да је урушавају, кад себе гази и себе унижава и сваког дана се извињава и за нешто што је учинила и кад то није“, навео је.

Данас је, међутим, каже, најбоља и у свему испред других у региону, најбоља је по питању раста, јавног дуга, стања у буџету…

„У свему ћемо бити најбољи. Да ли то сви желе, нисам сигуран. Они нас оптужују за све своје недаће. Њих не интересује ништа, ни Дејтон ни било који међународноправни акт. То говори само какав је однос, и ми на то ћутимо. Такву Србију би многи хтели. Србију која ће рећи да смо сви криви. Тамо где нисмо криви, ја никада нећу то да прихватим. Штитићу интересе српског народа и грађана Србије, то је мој посао и биће до краја мог мандата“, рекао је Вучић.

„ЈОШ ЈАЧА И СНАЖНИЈА БОРБА ЗА СРПСКИ НАРОД НА КОСМЕТУ“
Изјавио је да његова политика да Србија много тога сачува на Косову и Метохији очигледно у Србији није победила „јер Срби воле да изгубе све“.

„Срби највише воле да кукају над сопственом судбином, више воле да плачу над нечим што је остало далеко, него да нешто имају у својим рукама. Немојте да вам говорим са ким сам све разговарао и ко ми је рекао: ‘Да, баш је то оно што ми хоћемо.’ Замолио сам те људе, иако је реч о људима које не смете да увредите, да напусте моју канцеларију, јер ја не могу да прихватим да губитничка Србија, да Србија пропасти побеђује у нашој земљи“, рекао је Вучић.

Ипак, прву рунду, нагласио је, добила је Србија пропасти, плакања, кукњаве, а не Србија која побеђује.

„Да ли ћемо имати нову шансу?“, запитао је Вучић и одговорио: „Бојим се да нећемо“, али то не значи, истакао је, да неће наставити да се бори.

„Борићемо се још јаче и снажније за наш народ на КиМ. Борићемо се да ти људи живе богатије, боље, да имају више права…“, рекао је лидер СНС-а и председник Србије.

„Плашим се да прилику какву смо имали нећемо дуго година имати, али није нам то ни прва, ни последња прилика коју смо ми Срби прокоцкали и пропустили и то са неком невероватном сладострасном неодговорношћу да изгубимо све што смо могли да имамо“, рекао је Вучић.

Навео је да је захвалан Марку Ђурићу и свим другим људима из Канцеларије за КиМ који су пратили и покушали да прате његову политику.

„Око КиМ смо се пет година трудили, борили и издржавали најтеже могуће притиске. Пет година смо покушавали да тему вратимо на сто, пошто је Косово већ било завршено, бачено, стављено ад акта. ‘Косово је независно и то је то. Само ви Срби, питање је дана када ћете то признати, ви тамо више немате ништа… немојте више ништа ни да тражите од КиМ. Тамо Србија не станује и заборавите на КиМ'“, рекао је Вучић и додао да је то била порука и резултат неодговорне и катастрофалне политике коју смо раније водили.

Сами смо, каже, избацили тему Космета из Уједињених нација 2009. године, а 2011. поставили границу између Срба и Срба на Јарињу и Брњаку и рекли „ни Лепосавић нас не интересује, ни Зубин Поток, Митровица, Звечан“.

„ГОВОР ДИСКОНТИНУИТЕТА СА ПОЛИТИКОМ МИЛОШЕВИЋА“
Осврнуо се и на свој говор у Косовској Митровици, за који је рекао да је био говор дисконтинуитета политике са политиком Слободана Милошевића, а да је очигледно да у региону желе само да виде и да им је потребна само лоша, свађалачка Србија.

Како је рекао, ту је говорио о дисконтинуитету у односу на начин, циљеве, методе и на то шта желимо да будемо у будућности.

„Али то нико није желео да чује, ни у региону ни у земљи“, рекао је Вучић и додао: „Неко ће једном хтети да чита, и знаће да каже шта је стварна истина.“

Како је рекао, региону је потребна само свађалачка Србија, а један лист из Хрватске је чак његове речи представио како Србија хоће да освоји Балкан.

Вучић је додао да су само заборавили да кажу да жели да то учини лап-топовима, књигама и оловкама…

Поручио је да неће никоме да се додворава и правда и кука, већ ће да се бори за земљу још јаче.

„ОСТВАРЕЊЕ ВЕЛИКИХ СНОВА РАДОМ“
Вучић је истакао да су напредњаци својим радом почели да остварују велике снове које су имали када су дошли на чело државе.

„За само месец дана је десет година од када смо формирали странку. Формирали у тренутку када је нашој земљи било потребно решавање бројних горућих питања, када је земља била пред потпуним колапсом, економским и финансијским банкротом, политичком пропашћу. После четири године успели смо, и после победе председника Томислава Николића и формирања коалиционе владе са СПС-ом, да ствари у земљи стабилизујемо и тешким, великим реформама покрећемо ствари у Србији“, рекао је лидер СНС-а.

Истакао је да је мало њих веровало и имало поверења у те мере и да су многи чланови странке мислили да „издржимо годину, две, три на власти, да неком појединачно буде боље“.

„Али срећом, већина је била сигурна да можемо да урадимо велике ствари. Наши снови су били велики, иако се ретко остварују, ми смо почели да их остварујемо. СНС је на изборима 2014. добио огромну подршку грађана на изборима, и кренула је Србија у велике и значајне економске реформе“, нагласио је Вучић.

Он је указао да су спроведени за пар месеци пензијска реформа, реформа радног законодавства, најтеже реформе уз протесте на улицама.

Истовремено је навео да председник Русије Владимир Путин има велике проблеме са пензијском реформом.

КОНСОЛИДАЦИЈА БУЏЕТА
Подсетио је да је пошло за руком да се српски буџет консолидује, и буде увек у плусу од 2015. године, и спречи да се врати стање од 2008. до 2012. године.

„Успели смо да преокренемо ситуацију у буџету и трећу годину заредом имамо суфицит. Проблем имамо са појединим локалним самоуправама које недовољно озбиљно схватају моје и речи добрих људи из странке који су упозоравали да расходе смањују и приходе увећавају, а не обрнуто“, подвукао је он.

Вучић је рекао да је драстично смањена незапосленост и да су први пут у градовима Србије доведене нове фабрике. Као пример је навео Нови Сад, који 40 година није имао ниједну нову фабрику, а сада има чак и научноистраживачки центар „Континентала“.

Указао је да је у Ниш доведено шест нових фабрика.

„Сваког од тих инвеститора смо ми довели. То је наш велики успех. Довели смо фабрике у Владичин Хан, Лебане, Крупањ, где фабрика није било. У Чачак смо довели ‘Форверк’, а у том граду од 90-их није било озбиљних инвестиција, у Крушевац смо довели ‘Кромберт Шуберт’. У много градова смо нешто урадили, али у многим нисмо. Остао је значајан посао за нас. Верујем да ћемо успети да то направимо и да све наше снове о реиндустријализацији остваримо. Да докажемо да се рад исплати више од пуког критизерства и нерада“, подвукао је он.

„САВЕЗНИЦИ – ГРАЂАНИ И ПЕНЗИОНЕРИ“
Вучић је казао да је СНС показао да може да се избори са највећим проблемима.

„А имали смо савезника у грађанима и пензионерима, који су најтежи терет поднели, а нису кукали нити се жалили. Данас је време да се пензионерима врати све оно што јесу зарадили. Морају да знају да нисмо могли да исплатимо пензије јер није било у буџету. Да смо имали 58 одсто пензија из буџета, а данас 31 одсто. Неупоредиво је већи број запослених па можемо из пореза и доприноса да исплаћујемо пензије. Морали смо да оздравимо нашу економију и пензионери су нам веровали“, казао је он.

Вучић је пренео да је у Кини Клаус Шваб, шеф Светског економског форума, рекао пред 12 највећих кинеских компанија, од којих је већина међу првих 500 у света, како је Србија пре четири година била сиромашна земља, а данас је нада не само за Западни Балкан већ и за читаву југоисточну Европу.

„Хвалио и мене, али није то само захваљујући мени, већ вама, а пре свега народу, који је веровао у наше реформе чак и више од наших функционера, који су били сигурни да рад побеђује нерад, да је тежак рад бољи од лаких обећања, и да можемо њиме да достигнемо циљеве. Данас смо једна од земаља са највећим растом у Европи и то мора да се настави“, поручио је он.

Истакао је да је за такво стање било важно поправити имиџ Србије, што је успело тиме што смо истицали да смо независна, суверена и слободна земља, што смо направили најбоље контакте са свим странама света.

Истовремено, како је подсетио, нисмо окренули леђа руским пријатељима.

„Руководили смо се интересима Србије када смо такве одлуке доносили“, рекао је он.

Вучић је упитао када је председник Кине био у Србији, или премијер Кине, пре доласка на власт СНС-а.

„Нико не може да се сети јер није био 40 и 50 година“, додао је он.

„СНС МОРА ДА ИМА БОРЦЕ ЗА НОРМАЛНУ И ПРИСТОЈНУ СРБИЈУ“
Вучић је критиковао страначке функционере зато што нису реаговали на „позив на силовање премијерке и државни удар“, истакавши да странка мора да има борце који ће се борити речима, идејом, марљивошћу, снагом аргумената, да се боре за нормалну Србију.

Вучић је рекао да је био шокиран тиме што су функционери странке реаговали на глупости, али не и на озбиљне ствари.

„Где смо реаговали када је један од лидера запретио премијерки, коју сте ви изабрали овде, јер сам вас први питао да овластимо посланичку групу да јој да подршку, силовањем. Што, Милуне, ниси одржао конференцију за штампу у Чачку. Згрожен сам, нећу да прете нашим сестрама, ћеркама, мајкама силовањем. Запретио је тек из затвора изашлим Афроамериканцем, који треба да је задовољи. То је лидер који тражи нормалну Србију? Србија није земља силоватеља. Нећемо то дозволити, нисте никакви лидери ви што претите силовањем“, рекао је Вучић и додао да му је жао што су они ћутали, што нису устали у одбрану принципа.

Рекао је да га не интересује „што ћути РТС, а ишло је десет новинара те куће да плаче на неке глупости“, што ћуте академици. Додао је да у Србији треба да постане нормално да се не позива на силовање, да то не буде начин опхођења са женама.

„Ко је реаговао од нас када смо први пут причали о државном удару? Многи су ми се смејали када сам указивао на то, а онда су почели отворено да позивају на пуч и државни удар. Што ћутите? Што се само неколико људи јавља. Неки кажу што сам хвалио Весића, који је дошао одавде или оданде, али тај се бори сваки дан, а пола људи се завукло у мишије рупе“, критиковао је он.

Вучић је казао да неки све знају по кафанама, а не стају у одбрану истине и странке.

„Јел’ позвао Бошко Обрадовић да ме ухапси, а колико нас је реаговало? Три, четири, пет… Јесте ли реаговали када је овај други Ђиласов и Јеремићев рекао ‘не можемо победити Вучића на изборима, па ћемо на улици?'“, упитао је он.

Вучић је критиковао функционере што не позивају новинаре да критикују такве ствари, а знају да позивају локалне медије када треба да им изађе лепша слика.

Додао је и да неће више бити тако да ће само он све носити на својим плећима. Навео је и да је проблем противника што се њих нимало не плаши, и што на сваком месту сви из странке то треба да покажу.

„СТРАНКА МОРА ДА СЕ МЕЊА“
Поручио је да странка мора да се мења, иако тако јака странка са таквим резултатима, није постојала у 30 година од увођења вишестраначја у Србији.

Има и високих функционера странке, рекао је Вучић, који иду код директора јавних предузећа и говоре о томе како би могле да се десе промене у Влади, а да ће они њему лично, Вучићу, донети некакве паре, а он ће им, наводно, обезбедити да буду министар одбране и неких других ресора.

„Једва чекам!“, рекао је Вучић, и додао да ће такви „бранити решетке“ у затвору. Изгледа да су неки, каже Вучић, поверовали у лажи политичких противника или у сопствене лажи.

Поручио је и да, када год се неко позове на њега и тражи било шта, као да је то за потребе СНС-а или за њега, као председника странке, слободно могу да га „отерају у мајчину“.

„Знајте да такав никада ништа није допринео ни странци, ни земљи, већ је у питању лопужа коју одмах треба пријавити у првој полицијској станици“, рекао је Вучић.

Позвао је партијске сараднике и да 10. годишњицу странке обележе скромно у свим одборима странке, а централна прослава биће у Краљеву. Волео би, додао је, да Ванредна скупштина буде у Нишу или Новом Саду.

ПРЕДЛОГ: ИЗБОРНА СКУПШТИНА СНС-а ПОЧЕТКОМ ИДУЋЕ ГОДИНЕ
Александар Вучић је предложио да се Ванредна скупштина странке одржи следеће године и да се на њој изабере ново руководство.

Рекао је да ће замолити Председништво да припреми акте да се Ванредна скупштина одржи пре парламентарних избора 2020. године, ако Главни одбор не одлучи другачије.

Очекује, каже, да се на тој Скупштини изабере ново руководство странке, које ће са новом енергијом, новом снагом, са људима који неће размишљати о себи, већ о томе шта ће оставити иза себе, радити на спровођењу политике која се темељи на неколико основних принципа.

А ти принципи су: „Србија је најважнија, здрава економија, заштита националних интереса, да кажемо ‘извините’ кад погрешимо, али да се не извињавамо свуда по планети и, коначно, да заштитимо и очувамо националне интересе, а да будемо довољно паметни да за народ извучемо највише, а да га не уводимо у ратове, већ да сачувамо мир и стабилност.“

Скупштина би, како је рекао, могла да се одржи мају или септембру.

„МЕШАЊЕ ПОЈЕДИНИХ СА ЗАПАДА У ИЗБОРЕ У РС“
Вучић је рекао да ће, када прођу избори у Републици Српској, изнети фрапантне доказе о најбруталнијем мешању појединих западних сила у те изборе.

„Надам се да ће све бити у реду са РС и нашим народом тамо“, рекао је Вучић и додао да се прво кисело насмејао, а да потом није знао шта да каже када су неки говорили да се Србија меша у изборе у БиХ.

„Сачекаћу крај избора, ми се нећемо мешати у одлуку нашег народа у РС, али ћу после избора изнети доказе, фрапантне доказе о најбруталнијем мешању појединих западних сила у изборе у РС… и још да нађу Србе који ће Србију оптуживати за мешање, онда вам је све јасно…“, рекао је он.

Додао је да мешање иде до те мере да амбасадори западних земаља зову људе са листа појединих странка, и прете им да не смеју да промене страну или би у противном „одговарали за злочине и које су починили, и које нису починили“.

ГОЈКОВИЋ: СВИ ЗА ТО ДА ВУЧИЋ ОСТАНЕ ПРЕДСЕДНИК СТРАНКЕ
Чланови Главног одбора СНС противе се повлачењу Александра Вучића са чела странке на ванредној скупштини, планираној за идућу годину, рекла је новинарима чланица Председништва СНС Маја Гојковић.

„Он има другу визију. Видећемо након конгреса како ће то изгледати, ја сам један од заговорника да Александар Вучић остане на челу странке“, додала је.

Казала је да је на седници договорено да се 21. октобра обележи 10 година странке у Краљеву где ће се Вучић обратити члановима са смерницама за будућност, као и да се почну припреме за ванредни конгрес странке 2019. године који, додала, треба да буде увод за редовне парламентарне изборе 2020. године.

Дилема је, каже Гојковић, да ли да се прво иде на парламентарне изборе, па да се онда бира страначко руководство, или као што се и председник СНС залаже, да прво странка добије нову енергију за изборе 2020. године.

 

Извор Танјуг/РТС, 24. септембар 2018.