Нова криза у ЕУ: “Салвини се понаша као Понтије Пилат”

“Не прихватамо лекције о правима или хуманости од господина Макрона”, саопштио је Салвини

Уочи избора за Европски парламент наредне године реторика водећих земаља Европске уније је сваким даном све оштрија.

Француска министарка за европске послове Натали Лоазо оптужила је италијанског министра и противника имиграција Матеа Салвинија да се понаша “као Понтије Пилат”, римски званичник који је одбио да прихвати одговорност за судбину Исуса Христа.

“Господин Салвини је данас као Понтије Пилат. То је срамотно”, рекла је министарка Лоазо француском радију РТЛ.

Неколико сати раније француски председник Емануел Макрон рекао је новинарима да је Италија “одлучила да више не следи међународно право, посебно хуманитарно поморско право”, преноси Ројтерс.

Салвини, иначе лидер крајње десничарске партије Лига, оптужио је данас Макрона за лицемерје, рекавши да су Французи протеклих месеци вратили више од 50.000 миграната са италијанске границе.

“Не прихватамо лекције о правима или хуманости од господина Макрона”, саопштио је Салвини.

Односи између Париза и Рима су се погоршали откако је нова италијанска влада у јуну ступила на дужност и одмах затворила своје луке за хуманитарне бродове који спасавају мигранте у мору код обала Либије, а тиме је приморала друге државе чланице ЕУ да прискоче мигрантима у помоћ.

У најновијем таквом инциденту, Француска, Португал, Шпанија и Немачка сагласили су се у уторак да приме мигранте са спасилачког брода “Акваријус”, након што је Италија одбила да дозволи том броду да се укотви.

Италија је примила више од 650.000 миграната у протеклих пет година, наводи британска агенција.

У складу с правилима ЕУ, тражиоци азила треба да остану у првој земљи чланици Уније у коју уђу док им се захтев за азил не обради, а тај процес може потрајати годинама.

Међутим, многи мигранти који дођу до Италије желе да одмах наставе пут ка богатијим северним земљама, укључујући Француску.

Французи су забранили мигрантима да прелазе њихове границе, указујући да прописи ЕУ морају да се поштују.

 

Извор Танјуг/Б92, 26. септембар 2018.