Бранбић: У политици САД према Србији више нема црвених линија

“Србија даје све од себе, Србија се у дијалогу с Приштином понаша одговорно, храбро, паметно, а чини ми се да Приштина нема ниједну од тих особина”

Премијерка Ана Брнабић оценила је данас у Њујорку да у америчкој политици према Србији више нема “црвених линија” што је огроман помак који је донедавно био незамислив.

“Чини ми се да у америчкој политици према Србији више нема црвених линија и то је највећи могући помак који није био замислив до пре осам, девет месеци. Изражавамо велику захвалност свим људима у администрацији председника (САД Доналда) Трампа”, навела је Брнабић за РТС у Њујорку, где учествује на заседању Генералне скупштине УН.

Она је казала да ће питање Косова бити централна тема у њеном предстојећем разговору с помоћником америчког државног секретара за Европу и Евроазију Весом Мичелом.

“Србија даје све од себе, Србија се у дијалогу с Приштином понаша одговорно, храбро, паметно, а чини ми се да Приштина нема ниједну од тих особина”, рекла је председница Владе Србије.

Брнабић је навела да ће у ноћашњем говору Генералној скупштини УН представити “све реформе које је Србија спровела у претходне четири године” и додала да ће говорити о регионалној стабилности, европским интеграцијама, дигитализацији, подршци образовању и младим људима у Србији, као и о Косову.

“Косово је незаобилазна тема, оно што је урађено пре 10 година (признавање једнострано проглашене независности Косова) није фер према Србији и није у складу с међународним правом. Ми желимо компромис јер желимо мир и стабилност”, рекла је српска премијерка.

Она се осврнула и на свој данашњи састанак с америчким министром трговине Вилбуром Росом, рекавши да је веома важно што је иницијатива за сусрет дошла од самог Роса.

Навела је да је с њим разговарала о компанијама Бехтел, Мајкросфт, Ен-Си-Ар, Оракл, Моторола и другим фирмама које послују у Србији.

“Разговарамо о доласку Бехтела у Србију већ неколико месеци, али морамо да будемо обазриви и одговорни према новцу пореских обвезника. Очекујемо добру понуду од тако велике и значајне фирме”, казала је Брнабић.

 

Извор Бета/Факти, 27. септембар 2018.

САСТАНАК СА МИЧЕЛОМ
Премијерка Србије Ана Брнабић која предводи државну делегацију на Генералној скупштини УН у Њујорку разговарала је с помоћником америчког државног секретара Весом Мичелом који је изразио подршку САД наставку дијалога између Београда и Приштине, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Мичел је изразио очекивање да ће тај процес донети трајно политичко решење и додао да су САД отворене да, са својим партнерима из Европске уније (ЕУ) размотре предлог решења до којег дођу Београд и Приштина, наводи се у саопштењу, које преноси Бета.

У разговору су размотрене и могуће ности за даље унапређење билатералног политичког дијалога и сарадње у области економије, инвестиција, одбране и образовања, додало је министарство наводећи да је том састанку присуствовао и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Брнабићева је рано јутрос у говору на Генералној дебати 73. заседања Генералне скупштине УН рекла да је Србија привржена миру и проналаску компромиса с Приштином и додала да је потребна подршка међународне заједнице.Премијерка Србије у УН разговарала с Весом Мичелом

 

Извор Политика, 28. септембар 2018.