Erdogan: Izručite guleniste; Merkel: Oslobodite Nemce

Merkel: Postoji „zajednički strateški interes“ za dobre odnose, ali postoje i velike razlike

Dok nemačka kancelarka Angela Merkel vrši pritisak na turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana da se iz pritvora u Turskoj puste nemački državljani, uhapšeni nakon neuspelog pokušaja vojnog puča 2016. godine, Erdogan poziva Berlin da izruči, kako tvrdi, stotine pristalica imama Fetulaha Gulena koje žive u Nemačkoj.

Nemačka tvrdi da je ukupno 35 njenih državljana uhapšeno „na političkoj osnovi“, a kako navodi AP, najiskatnutiji su oslobođeni, ali se još petoro Nemaca nalazi u pritvoru u Turskoj.

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Erdoganom, koji boravi u trodnevnoj poseti Nemačkoj, rekla da vrši pritisak i da će nastaviti to da radi, kako bi se ti slučajevi rešili „što je pre moguće“.

Ona je dodala da postoji „zajednički strateški interes“ za dobre odnose, ali je dodala da postoje velike razlike po pitanju toga kako demokratsko, slobodno i otvoreno društvo izgleda.

Kako prenosi Rojters, Erdogan žarko želi da poboljša odnose s najvećom evropskom ekonomijom i osigura investicije kako bi poboljšao tursku ekonomiju.

On je pozvao Nemačku da označi mrežu Gulena, kojeg on okrivljuje za neuspeli pokušaj vojnog puča 2016, kao terorističku organizaciju.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 28. septembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u