Pristalice bojkota slave, propao referendum u Makedoniji?

Protivnici referenduma slave ispred Sobranja zbog slabog odziva birača, javlja reporter RTS-a. Do 18:30 glasalo 34.09 odsto

Do 18.30 na referendum u Makedoniji izašlo je 34,09 odsto upisanih birača, javlja Plusinfo. Takva izlaznost dovodi u pitanje uspeh referenduma za koji je trebalo da glasa najmanje 50 odsto građana upisanih u birački spisak (50 odsto + 1). Prema podacima sa 20 odsto obrađenih biračkih mesta, “za” je glasalo 91,03 odsto izašlih, a “protiv” 6,03 odsto.

23.50 – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je sve političke lidere u Makedoniji da se ponašaju konstruktivno i odgovorno. “Vrata NATO-a su otvorena, ali sve nacionalne procedure moraju biti završene”, napisao je Stoltenberg na svom Tviteru.

23.15 – Zoran Zaev je održao večeras još jednu konferenciju na kojoj je poručio da će pokušati da formira dvotrećinsku većinu u Sobranju koja je neophodna da bi se usvojile ustavne promene. Ako ne uspe u tome, raspisaće se vanredni izbori, koji bi mogli da budu krajem novembra, rekao je Zaev.

23.00 – Na osnovu 85,71 odsto prebrojanih listića, “za” je glasalo 91,25 odsto izašlih, a “protiv” 5,82 odsto građana.

22.40 –  Predsednik Državne izborne komisije je potvrdio da nije postignuta neophodna izlaznost. “Jasno je da odluka nije donesena”, rekao je Oliver Derkoski i dodao da se očekuje da će izlaznost biti između 36 i 37 odsto, prenosi Rojters. Građanska koalicija Most saopštila je da je izlaznost 36,6 odsto.

21.30 – O referendumu se oglasilo i grčko ministarstvo spoljnih poslova. Poručuju da Grčka ostaje privržena sporazumu Skoplja i Atine, iako je ishod referenduma kontradiktoran: Izašli su glasali za promenu imena, ali nije dovoljno građana dalo svoj glas.

20.45 – Prema prvim preliminarnim podacima sa 20 odsto obrađenih biračkih mesta, “za” je glasalo 91,03 odsto izašlih, dok je protiv bilo 6,03 odsto birača.

20.30 – Opozicioni lider Hristijan Mickoski rekao je da su “građani koji nisu izašli na izbore poslali najglasniju poruku – ‘Ovde žive Makedonci, naš identitet je makedonski, naš jezik je makedonski, naši preci su Makedonci'”.

20.05 – Makedonski premijer i lider SDSM-a Zoran Zaev je po zatvaranju biračkih mesta poručio da očekuje da je većina građana glasala “za”. Ako poslanici VMRO-DPMNE ne budu poštovali volju građana, ići će se na vanredne izbore, rekao je Zaev.

19.40 – Protivnici referenduma slave ispred Sobranja zbog slabog odziva birača, javlja reporter RTS-a.

19.15 – Do 18.30 je na referendum izašlo 34,09 odsto upisanih birača, javljaPlusinfo, pozivajući se na podatke Državne izborne komisije.

19.00 – Zatvorena glasačka mesta.

Prema podacima Državne izborne komisije, odgovor na pitanje “Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke” do 18.30 časova dalo je 34,09 odsto građana, javlja “Plusinfo”.

Referendum na kojem su se građani Makedonije izjašnjavali o promeni imena te bivše jugoslovenske republike u Severna Makedonija, raspisan je kao konsultativni, odnosno neobavezujući.

Referendum je uspešan samo ako je zabeležena izlaznost iznad 50 odsto građana upisanih u birački spisak (50 odsto + 1).

Protivnici referenduma već slave na ulicama zbog slabog odziva birača.

Da je referendum uspešan, Makedonija bi već naredne godine mogla da postane 30. članica NATO-a, kao i da ubrzo dobije datum za otvaranje pregovora o članstvu u EU.

Predstavnici aktuelne vlasti su u kampanji pozivali građane da se izjasne “za”, a najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE, koja je sve vreme bila veoma neodređena pozvala je građane da glasaju prema svojoj savesti, a sa sličnom porukom se oglasila i kanonski nepriznata Makedonska pravoslavna crkva.

Inače, na parlamentarnim izborima 2016. godine glasalo je preko 66 odsto birača, dok je na referendumu na kom su se građani izjašnjavali o tome da Makedonija bude samostalna država 1991. glasalo preko 76 odsto građana.

 

Izvor RTS, 30. septembar 2018.

 

Pratite nas na YouTube-u