Vašington: Moguća “pomorska blokada” Rusije; Moskva: To je objava rata

„Osim što je to čista glupost, američka blokada Rusije je po međunarodnom pravu ravna objavi rata. Ponekad je usta zaista bolje koristiti za žvakanje nego za govorenje!“

Moskva je – kako se i očekivalo – na jedini mogući način odreagovala na izjavu američkog ministra unutrašnjih poslova Rajana Zinkea da SAD mogu organizovati pomorsku blokadu Rusije. Nije sa nivoa ni Vladimira Putina niti ustima ministra odbrane Sergeja Šojgua, ali je Vašingtonu poslata munjevita opomena.

Uticajni ruski senator Aleksej Puškov, koji se resorno bavi spoljnom politikom i važi za eksperta-amerikanologa, povodom Zinkeovog ispada je napisao na Tviteru:

„Šef MUP-a Sjedinjenih Država Zinke optužio je Rusiju da namerava da isporučuje energente na Bliski istok (!?) i zapretio nam pomorskom blokadom. Osim što je to čista glupost, američka blokada Rusije je po međunarodnom pravu ravna objavi rata. Ponekad je usta zaista bolje koristiti za žvakanje nego za govorenje!“

Poslanik u Državnoj Dumi Mihail Šeremet poručio je Zinkeu da malo čita istoriju:

„Rusija nije zemlja koju je moguće tek onako blokirati, izgaziti ili zadaviti. Mi nikada nismo napadali, ali umemo da zaštitimo svoje interese. I tako da će vam presesti. Zato čitaj istoriju, za svaki slučaj“.

Njegov kolega Franc Klincevič bio je još direktniji, poručivši Zinkeu:

„Rusija, izvinite, nije Honduras. Pokušaj blokiranja naših brodova pretvoriće se u veliki skandal jer i Rusija ima moćnu ratnu flotu. A takav skandal nije potreban ni Sjedinjenim Državama ni Rusiji“.

Klincevič je izneo pretpostavku da Vašington preko Zinkea pokušava da omekša pozicije Moskve pred pregovore o bliskoistočnoj energetskoj situaciji, pa ponovio upozorenje: „Zaustavite se, to se ničim dobrim ne može završiti“.

 

Izvor Fakti, 30. septembar 2018.