Kinezi vraćaju Kosovo u SB UN

Ovo će biti prvi put da se zasedanje posvećeno KiM održi posle pola godine, jer je poslednje bilo u maju

Zahvaljujući Pekingu, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ponovo će diskutovati o pitanju Kosova i Metohije na sednici u novembru – saznaju “Novosti“.

Kina će sledećeg meseca biti predsedavajuća svetske vlade i izveštaj generalnog sekretara Antonija Guteresa o situaciji na KiM uvrstiće u dnevni red, za razliku od Velike Britanije koja je sprečila da se ovaj raport razmatra tokom avgusta, kada je ona imala predsedavajuću poziciju. Redovan termin za diskusiju o KiM padao je baš u avgustu.

Stopama Londona pošao je i Vašington koji je po rotirajućem redosledu krojio plan rada za septembar, pa su i SAD isto tako izbegle da se raspravlja o KiM.

S obzirom na to da su se izveštaji svih generalnih sekretara UN, od 1999. godine, pravili za tromesečni period, a da će do novembra proći nova tri meseca od poslednjeg napisanog, ali ne i razmatranog Guteresevog raporta, pred SB će se u tom trenutku naći dva izveštaja prvog čoveka svetske organizacije. Prvi koji se odnosio na period od 16. aprila do 15. jula 2018. godine, i drugi, koji će pokriti dešavanja od jula do sredine oktobra. Tako će ovo biti prvi put da se zasedanje posvećeno KiM održi posle pola godine, jer je poslednje bilo u maju.

Članice SB UN, kojih ima 15, na predsedavajućem mestu menjaju se svaki mesec, po engleskom abecednom redu.

U Guteresovom izveštaju koji je bio spreman za avgust, rečeno je da je opšta situacija na KiM od aprila do jula bila stabilna, ali da su se neki incidenti pokazali kao potencijal za obnovu tenzija. On je “sa rastućom zabrinutošću”, konstatovao da je ubistvo Olivera Ivanovića i posle šest meseci ostalo nerešeno i pozvao kosovske vlasti da intenziviraju istragu.

Generalni sekretar je i pobrojao incidente iz ovog perioda, navodeći da su zvaničnici SPC prijavili oštećenja crkava u dva navrata 17. maja u opštini Uroševac, kao i da je 26. maja pokrenuta izgradnja na tranzitnom putu u okviru Specijalne zaštićene zone manastira Visoki Dečani, koji je na listi svetske baštine Uneska. Ovo pitanje, kako je ocenio, ostaje stvar “za brigu”.

NE MARE ZA STAV SRBIJE
Beograd je u julu saznao za planove Londona da skine pitanje KiM sa dnevnog reda. Zato je odmah poslato upozorenje britanskim diplomatama da će se takav čin tretirati kao antisrpski akt, ali se oni na to nisu osvrtali.

Zapadne zemlje već nekoliko godina zagovaraju proređivanje sednica na kojima se diskutuje o KiM, kao i njihovo zatvaranje za javnost, pa čak i ukidanje, argumentujući to opaskama da ima pitanja u svetu koja su preča od kosovskog. Njihova prava namera, zapravo je da se Rezolucija 1244, po kojoj su ovi izveštaji obavezni, učini ispraznom.

 

Izvor Večernje novosti, 2. oktobar 2018.