Реаговања поводом годишњице петооктобарских промена

Како данашњи учесници у политичком животу Србије гледају на петооктобарске промене

ЂИЛАС: ПИТАЊЕ ЧАСТИ, ПИРОВА ПОБЕДА
Било је питање части наћи се тог 5. октобра испред скупштине. И удахнути мало чистог београдског сузавца. Упорна борба против зла које је владало Србијом на крају је дала резултат.

Није он изгубио – побеђен је! А победа још мало па ко Пирова. Не само да нам је украо десет година живота, него нас је толико уништио да нам је украо и десетине година које тек долазе. Да нам је неко тог дана рекао да ће његови блиски сарадници данас владати Србијом, мислили би да је луд…

Из тог времена памтим ратове, погибије, криминал на сваком кораку, људе који из своје земље одлазе да се никад више не врате… Памтим очајне родитеље који не могу својој деци да објасне зашто да уче школу кад ће завршити са платом од пет марака као они. Памтим слику великог Ц-маркета код Фонтане на Новом Београду са рафовима у којима се налазе само макарони… Памтим када отац после осам сати чекања долази срећан кући јер је успео да наточи пун резервоар бензина у нашег југића. Памтим погледе људи, очи у којима се више није видела нада… И велико разочарање – десет година смо се борили да живимо као онај део Европе и света који нам није помогао и који нас је на крају и бомбардовао. Много тога нисмо имали, али смо имали енергију и веровање да је заиста било доста.

Данас нема ратова, али има на десетине хиљада људи који оду из земље сваке године. Криминал није онакав какав је тада био. Сада је још већи и гори, јер је срастао са државом. Тада су нас убеђивали да мрзимо Хрвате, Бошњаке, Албанце.. Данас раде исто, али потенцирају да ипак највише треба мрзети нас који другачије размишљамо

Милошевић је уништавао економију, ови данас иду корак даље – продају Србију. Тадашњи Милановићев РТС је био отворен за опозицију исто колико и данашњи Бујошевићев. Они против којих су се Милошевић, Вучић и екипа најстрашније борили данас га подржавају и уз њихов благослов влада.

Није лако прихватити све те чињенице. Али је важно не помирити се са њима. Схватити да тако не мора бити. Од нас милион на улицама Београда нису сви веровали да ће режим пасти тог дана. Али су се сви борили да падне. А када је пао, већ после дан-два питали смо се како је могуће да је толико владао. Као што много тога данас исто као пре 20 година, тако ће и та ствар бити иста. Режим који данас делује непобедиво срушиће се као кула од карата. Тек тада ће велики део Србије сазнати шта се ових година у Србији дешавало. Надам се само да памћење неће бити тако кратко како је било пре двадесетак година…

 

Извор Данас, 5. октобар 2018.

 

ВУЧИЋ: ИМА ДОБРИХ И ЛОШИХ СТРАНА
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је 5.октобар донео неке добре, али и неке лоше ствари, да су ствари у Србији данас „драматично боље него што су биле и 2000. и 2010. и 2012. године.

Каже и да данас има политичара без идеја који мисле да би 5. октобар могао да буде њихова одскочна даска.

„Таквима, који мисле да враћањем у прошлост могу да црпе политичку снагу желим све најбоље, ја ћу гледати у будућност“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

„Има острашћених људи са обе стране када је 5. октобар у питању“, приметио је председник, истичући да не жели да говори о личним емоцијама када је реч о том догађају, већ да га посматра са историјске дистанце.

„Добро је што се Србија отворила ка свету, лоше је што је наступила брутална пљачка и што су пљачкаши одустали од државних интереса, разорили Србију и увели је у најтежу кризу“, рекао је Вучић.

Много нам је тога било потребно, каже, да се од тога опоравимо, јер нам је била разорена економска супстанца, разорени и уништени српски државни и национални интереси и Србија уведена у најтежу дужничку кризу.

„Слободан Милошевић је уништавао економију ненамерно, несмишљено. Када вас политика уведе у сукобе, онда економија не може да вам буде добра, већ лоша. Ђилас и остали су крали и пљачкали и отимали све што стигли од народа“, нагласио је он.

„Ђилас и остали су крали и пљачкали и отимали све што стигли од народа. Уништили све што је и Милошевић оставио у наслеђе. Сваку фабрику су разорили, не постоји ни једна коју су оставили, читаву и успешну, тако да ако је неко разорио српску економију, а то му је служило само за лично богаћење, најбоље се види на примеру Драгана Ђиласа и његових коалиционих партнера, Вука Јеремића и других, који су данас најбогатији људи у региону“, приметио је Вучић.

„Србија је сада на добром путу“, каже и додаје – на путу опоравка, а постигнуте добре резултате у економији потврђују анализе ММФ-а и Светске банке.

Подсећа да је за време претходне власти раст био минус 3,1 одсто, а да је ниво незапослености била 25,9 посто док је данас 11,9 одсто, као и да се фабрике отварају у свим градовима – Нишу, Лозници…

„У свим сферама је десетоструко боље“, рекао је председник и додао да смо некада имали у једном дану и два убиства, а данас се забринемо због насиља, да су били затворени сви музеји, данас раде…

Сада је, каже, време да се марљиво и упорно ради, „а не да се дичимо да смо победили уз помоћ светског поретка или да смо срушили неки режим“.

Било је, истиче, оних који су тешко страдали и у једном и другом режиму, и не жели да их поистовећује уопште.

Треба се окренути будућности, иако има оних који би да им 5. октобар буде „одскочна даска“, јер немају ни идеја, ни марљивости.

„Њима не могу да помогнем. Сигуран сам да ће на локалним изборима бити фаворити, а ми ћемо се борити да им се супротставимо“, рекао је Вучић.

Упитан да прокоментарише то што Саша Јанковић најављује прикупљање потписа за његову смену, понавља да ће до краја године бити још локалних избора и да ће опозиција имати могућност да се докаже.

О ЈЕРЕМИЋУ И ХОУ
Вучић каже да верује да ће истарага око финансијских малверзација Патрика Хоа, пословног сарадника Вука Јеремића, и још неких, која се води на светском новоу, донети резултате.

Вучић је одговарајући на питања о тој истрази и новцу који је Јеремић одбио од катарске амбасаде рекао да је интересантно да нема одговора на то питање, нити се било ко труди да га пронађе.

„Замислите да неко од нас добија огроман новац са рачуна амбасаде, било које у Европи“ упитао је Вучић и додао да је реч о 30-ом делу новца који су добијали људи који су очигледно уплетени у многе незаконите радње.

 

Извор Танјуг/Мондо, 5. октобар 2018.

СТРАНАЧКА РЕАГОВАЊА
Политичке странке су се огласиле поводом 18 година од петооктобарских демонстрација, када је више стотина хиљада људи из целе Србије протестовало због непризнавања резултата председничких избора од стране тадашњег режима.

Шеф посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић изјавио је да лустрацију спроводе грађани, а да је та странка већ 28 година на политичкој сцени и да је прошла много лустрација.

Милићевић је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије позвао некадашњег заштитника грађана Сашу Јанковића, који је најавио од данас прикупљање потписа „Грађанског блока 381“ за смену председника Вучића, да скупи потписе свих грађана који трпе последице 5. октобра, пошто их није штитио као омбусдсман.

Са друге стране, председник ДСС-а Милош Јовановић оценио је да су политичке промене од 5. октобра 2000. морале да се догоде, али и да је време да Србија данас направи анализу и види куда даље, јер је садашње стање у земљи лоше због одласка великог броја младих.

Јовановић је у седишту странке у Београду оценио да се стање у Србији претвара у „фарсу“ државе и демократије.

Србија губи биолошку и духовну супстанцу, истиче Јовановић, који препоручује промену политичког система.

Либерално-демократска партија је саопштила да данас причати о 5. октобру, а заборавити да је контрареволуција изведена 12. марта убиством премијера Зорана Ђинђића, могу само они који намерно фалсификују истину.

ЛДП истиче да тај догађај није мит него победа милиона људи у Србији.

Постојали су појединци који су се трудили да у сваком свом наступу негирају вредности 5. октобра, али нису успели јер је идеја тог дана већа од било ког појединца и било које партије, сматрају у ЛДП-у.

Такође, опозициони посланик Покрета за спас Србије-Нова Србија Ђорђе Вукадиновић је новинарима у Скупштини изјавио да су све негативне тенденције које су биле разлог 5. октобра 2000. данас тријумфовале кроз повратак тоталитаризма и недемократије.

Поводом годишњице демонстрација огласио се и председник Нове Србије Велимир Илић, који је у писаној изјави оценио да данашње власти покушавају да криминализују све учеснике 5. октобра, и истакао да је то био историјски догађај који је успоставио демократију у Србији после диктаторског режима.

 

Извор РТС, 5. октобар 2018.