Велика Трампова победа: Кавано положио заклетву

Овим “историјским” гласањем је други по реду кандидат кога је номиновао председник САД Доналд Трамп постављен на положај у највишем суду у земљи

Председник САД Доналд Трамп честитао је америчком Сенату што је потврдио избор његовог кандидата Брета Кавана за судију Врховног суда, за кога је истакао да ће бити “бриљантан судија”. Кавано је положио заклетву одмах након гласања.

Кавано је и званично постао судија Врховног суда положивши заклетву у суботу увече у згради суда, која се налази преко пута Капитола, док су демонстранти бучно протестовали против његовог постављења на ту функцију, преноси АП.

Сенат је, са 50 гласова према 48, у суботу потврдио именовање Кавана, које је било спорно јер је против њега покренута истрага на основу оптужби за сексуално злостављање пре више од 30 година.

Трамп је гласање пратио из своје приватне кабине у председничком авиону током лета за Канзас на предизборни скуп, а након гласања у Сенату подигао је палчеве увис, истовремено критикујући демократе за “ужасан напад” на Кавана, пренела је америчка агенција.

Председник САД је истакао да ће Кавано бити “бриљантант судија Врховног суда много година”, похваливши његов “темперамент, невероватну прошлост и изузетне године проведене у суду”.

Истовремено, полиција је саопштила да је ухапсила 164 људи који су протестовали на Капитол хилу у Вашингтону док се у Сенату одвијало гласање.

Већина њих – укупно 150 – ухапшена је на степеништу источног улаза Капитола, а они су били међу стотинама људи који су се окупили на Капитолу у знак протеста против потврде Кавановог именовања.  Још 14 њих ухапшено је на галерији Сената током гласања.

Уочи почетка гласања Сената, више стотина људи окупило се на степеницама Капитол хила узвикујући “Новембар долази!”, “Изгласајте њихову смену”, а како је навео АП, држали су стегнуте песнице и носили различите транспаренте.

Избор Кавана (53) је у Сенату потврђен са 50 гласова према 48 – с разликом од свега два гласа, што указује на дубоку подељеност сенатора с тим у вези, а током гласања су се са галерије чули узвици протеста.

Овим “историјским” гласањем је други по реду кандидат кога је номиновао председник САД Доналд Трамп постављен на положај у највишем суду у земљи, напомиње америчка агенција.

Гласање је уследило након вишенедељне жустре дебате о сексуалном насиљу, злоупотреби алкохола и привилегија која је о Кавану вођена у САД, неколико недеља уочи избора за Конгрес, 6. новембра, наводи Ројтерс.

Очекивало се, ипак, да ће републикански сенатори одбацити оптужбе за сексуално злостављање против овог конзервативног судије и да ће Сенат потврдити избор Кавана за судију Врховног суда, а тиме и значајну победу Трампа.

Кавано је, иначе, категорично одбацио све оптужбе, а Трамп је стао уз њега.

 

Извор РТС/Танјуг, 7. новембар 2018.