Патријарху ће ипак бити дозвољен улаз у ЦГ

Патријарх Иринеј у Црну Гору путује у понедељак, заједно са поглаваром Антиохијске патријаршије Јованом десетим

Српски патријарх Иринеј изјавио је да нема ниједан разлог да не путује у Црну Гору у понедељак и да није обавештен да је на било каквој листи непожељних особа

Он је за „Вечерње новости“ рекао да информације да се налази на листи непожељних у Црној Гори, приписује само медијским спекулацијама.

Патријарх Иринеј у Црну Гору путује у понедељак, заједно са поглаваром Антиохијске патријаршије Јованом десетим.

Иринеј и Јован биће у вишедневној посети Црној Гори, а како наводе „Вечерње новости“ позивајући се на изворе блиске црногорском дражвном врху, патријарх неће бити ометан да уђе у Црну Гору.

Заједно са патријархом Јованом, Иринеј ће прво посетити Цетињски манастир, па манастир Острог, а потом и Саборни храм Христовог васкрсења у Подгорици.

Патријарху српском Иринеју неће сутра бити дозвољен прелазак црногорске границе, казао је Побједи високи званичник црногорске полиције.

„Неће му бити дозвољено да пређе границу“, казао је Побједи високи званичник црногорске полиције.

Медији су недавно објавили да је припремљен списак непожељних особа из Србије, те да се на њему налази и српски патријатх Иринеј, којем ће због ранијих изјава да је положај Срба у Црној Гори лошији него у време НДХ и Османлија бити забрањен улазак У Црну Гору.

Раније је изјаве Иринеја коментарисао и председник Црне Горе Мило Ђукановић, који је, након Иринејевих оцена о статусу Срба и Српске православне цркве у Црној Гори казао да је његов једини коментар на то „да нико нормалан тако нешто не може помислити, а камоли изговорити“, истичући да очекује „да то патријарх демантује“.

Одмах је уследио одговор из Београдске патријаршије, одакле је саопштено да се Иринеј неће извинити Црној Гори.

 

Извор Бета/Б92, 14. октобар 2018.

ПОЛИЦИЈА: ПАТРИЈАРХУ ЋЕ БИТИ ДОЗВОЉЕН УЛАЗ
Портпаролка црногорске Управе полиције Тамара Павићевић изјавила је данас да ће патријарху Српске православне цркве Иринеју бити дозвољен улазак у Црну Гору, преноси РТЦГ.

„У овом тренутку не постоји ниједна законска сметња која би онемогућила боравак патријарха у нашој земљи“, казала је Павићевићева за РТЦГ.

РТЦГ подсећа да је из Митрополије црногорско-приморске раније саопштено да ће Иринеј сутра доћи у Црну Гору с антиохијским патријархом Јованом, а да је раније данас подгоричка „Побједа“, позивајући се на изјаву високог полицијског званичника, објавила да Иринеју ипак неће бити дозвољен прелазак црногорске границе.

Српски патријарх Иринеј изјавио је да у понедељак путује у вишедневну посету Црној Гори и да ће са поглаваром Антиохијске патријаршије и свега Истока Јованом Десетим обићи светиње Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве (СПЦ), наводи Танјуг.

„Немам ниједан разлог да не путујем у Црну Гору. Нисам обавештен да сам на било каквој листи непожељних особа, па информације о томе приписујем само медијским спекулацијама“, рекао је Иринеј за издање „Вечерњих новости“ од недеље.

Најава његове посете, наводе „Новости“, изазвала је велику пажњу медија због спекулација претходних дана да су црногорске власти сачиниле списак особа из Србије непожељних у Црној Гори, а на коме се, наводно, налази и поглавар СПЦ.

Лист подсећа да посета патријарха Црној Гори долази у тренутку нараслих политичких тензија и забране да се у црногорским државним институцијама слави стогодишњица Подгоричке скупштине и уједињења Србије и Црне Горе после Првог светског рата 1918. године.

 

Извор Спутњик, 14. октобар 2018.