Нил Фергусон: ЕУ ће се урушити у року од 10 година

„Иронија је да је лакше напустити ЕУ него изаћи из еврозоне“

Водећи британски историчар тврди да је Европска унија тако слабо припремљена за изазове модерног свијета да не може преживјети сљедећих десет година.

Британски повјесничар и политички коментатор Нил Фергусон за Европску унију предвиђа апокалиптичну будућност, која личи на судбину коју је дођивело Свето Римско Царство. Анализирао је како се Европска унија досад суочавала с кризним ситуацијама и изнео свој поглед на оне које тек долазе.

Анализирајући прошлост и вероватну будућност, Нил Фергусон предвиђа да се ЕУ ускоро може распасти због надолазећих криза. “Брисел би могао поживјети највише током следећих 10 година”, вјерује историчар и тврди да ће се у том периоду одлучити будућност ЕУ.

Према његовој анализи, Европа је превише болесна и не припрема се за будуће изазове како би преживјела. “ЕУ је најслабија од великих сила. Блок се суочава с унутарњим и вањским проблемима. С једне стране је ЕУ између царства Доналда Трампа, Сједињених Држава, а на другој је притиска Народна Република Кина. Ово су двије свјетске силе које су превише јаке да би се Брисел могао надметати с њима”, тврди Фергусон.

С друге стране, ЕУ се суочава с унутрашњим борбама и таласом “популистичких” покрета који преузимају власт у све више европских земаља. Фергусон је нагласио како успон популизма значи губитак моћи традиционалних странака које су у прошлости подупирале ЕУ.

Међутим, управо је политика усмјерена против интереса европских народа и створила бирократску елиту у Бриселу, која ће бити одговорна за све што се буде догодило.

Када те водеће странке, углавном конзервативци, социјалдемократи и либерали изгубе већину у својим националним парламентима, Брисел ће изгубити сву подршку.

Историчар, који тренутно предаје на Универзитету Стенфорд у Сједињеним Државама, рекао је: “На неки начин, ЕУ ме подсјећа на старо Свето Римско Царство. Ово није конструкт за XXI век.”

Но, казао је како неће бити изгубљено све што је створила ЕУ, чак и ако се распадне. Професор Фергусон је рекао: “Лако је могуће да ће евро надживјети ЕУ”.

Један од разлога за увјерење да ће еврозона преживјети јесте то што је напуштање европске монетарне заједнице рискантније него напуштање саме ЕУ као политичке уније. Распад монетарне уније може довести до пуно већих ризика.

На примјер, Фергусон вјерује да су пријетње италијанске владе да ће напустити еурозону само блеф.

“Ако би се Италија данас опростила од евра, штедише би изгубиле много новаца, па тако и многи од оних који су гласали за Лигу и Покрет 5 звијезда. Иронија је да је лакше напустити ЕУ него изаћи из еврозоне”, закључује Нил Фергусон.

 

Извор Експрес/Логично, 15. октобар 2018.