Дојче веле: Углед Ријада је уништен

У релевантним круговима у Ријаду се поставља питање да ли је Мохамед бин Салман заиста права особа која ће земљу водити у будућност

Саудијска краљевска породица је ћутљива у случају Кашоги, мада су се у медијима већ појавили детаљи о суровом убиству. Циничном политиком она стоји на путу и себи и целој земљи, сматра Керстен Книп

Тако то бива у зони сумрака: ко се петља са сумњивим особама, не би требало да се нада њиховој лојалности када дође до „стани-пани“. То сада морају искусити чланови 15-чланог тима командоса, који су почетком октобра из Саудијске Арабије допутовали у Турску, где су, како се претпоставља, у конзулату Краљевине у Истанбулу, убили саудијског новинара Џамала Кашогија. Овај случај је подигао прашину какву извршиоци злочина нису могли ни да замисле.

Према CNN-у, из изјаве за јавност саудијске краљевске породице, пре свега се може закључити да она наводно није ништа знала о том злочину. Очигледно су се ти мрачни типови удружили и на своју руку отпутовали у Турску и извршили злочин – без знања и на највеће ужасавање краљевске породице! Због тога би сада вољни помагачи требало да одговарају. Писац специјализован за мафијашке теме тешко би могао да смисли лепши заплет.

Најмање један човек, који није Саудијац, има слуха за овакво обашњење скандалозног догађаја: амерички председник Трамп. Након разговора са Саудијским краљем Салманом, он је већ усвојио саудијску конструкцију о „банди убица“ која се удружила да направи нешто злокобно. Кашогија је вероватно убио „подли убица“ и нико из краљевске породице није одговоран, истиче Трамп.

Америчке тајне службе то очигледно виде другачије. Према медијским извештајима, оне су прислушкивале разговоре саудијских званичника, који су планирали да отму Кашогија и пребаце га у Саудијску Арабију. Према њиховој процени, нови моћни човек Краљевства, престолонаследник Мохамед бин Салман, скраћено МБС, у најмању руку је морао знати за ту операцију.

Тако је репутација престолонаследника барем у глобалној јавности нарушена. Такав развој није изненађујући, напротив: афера Кашоги је за сада врхунац политичке каријере владара, који је више пута  показао да води врло циничну и немилосрдну политику.

Ту спада сукоб са суседним Катаром који је прерастао у бојкот, а који је почео само зато што се престолонаследнику не допада политичка оријентација тог малог емирата.

Ту се убраја и рат против Јемена, далеко најсиромашније земље у арапском свету, у којој је према подацима УН само у августу ове године убијено скоро 5.500 цивила; још 10.400 цивила је рањено, а чак 12 милиона људи је, због саудијске поморске блокаде, акутно угрожено глађу.

Државни врх у Ријаду је безобзиран и према сопственом народу. Блогер Раиф Бадави је најпознатији у великом низу опозиционара који су завршили у затвору. У лето ове године ухапшено је и више активисткиња за женска права. Оне су такође само заступале своје ставове, што се само у апсолутистичком систему може сматрати озбиљним провокацијама. Други су прошли још горе: према извештајима Амнести интернешнела, 2017. је погубљено више опозиционих активиста.

Мохамед бин Салман, лице наводно савремене Саудијске Арабије, који је својим грађанкама дозволио да возе аутомобиле и којима је сада поново омогућено да одлазе у биоскоп, представља се као страствени реформатор. Његови наступи до сада су били врло успешни: земља је стекла нешто више симпатија. Али, сада се показује да се под кринком те чисте козметичке политике крије оштар и брутално-ауторитарни курс.

Тај курс би породици Сауд требало да обезбеди политичку будућност. Хоће ли то успети више је него упитно. Све више представника глобалне предузетничке елите отказује учешће на Future Investment Initiative у Ријаду следеће седмице. Курс ријала, валуте ове Краљевине, пао је на најнижи ниво у последње две године.

Економски успех такође је питање имиџа. Тренутно, како се чини, многе западне компаније схватају да би сарадња са Саудијском Арабијом могла озбиљно да наштети њиховом имиџу. У релевантним круговима у Ријаду се поставља питање, да ли је Мохамед бин Салман, лице саудијског псеудо-реформизма, заиста права особа која ће земљу водити у будућност.

 

Извор Дојче веле, 18. октобар 2018.