narod sobranje2

Опозиција одбацила дебату, Македонија пред изборима?

После три дана дебате у Собрању, посланици опозиционе ВМРО-ДПМНЕ одустали су од даљег учешћа у расправи о уставним променама

Посланици опозиционе ВМРО-ДПМНЕ одустали су од учешћа у дебати о уставним променама која се већ три дана води у Собрању, најављујући да ће гласати против промене имена Македоније. Дан раније, Стејт департмент позвао ту странку да подржи договор са Атином. Уколико сви посланици те партије заиста буду гласали против, Македонију очекују ванредни парламентарни избори крајем новембра.

После три дана дебате у Собрању, посланици опозиционе ВМРО-ДПМНЕ одустали су од даљег учешћа у расправи о уставним променама, наводећи да је време да се гласа о предлогу владајуће већине.

“Посланици ВМРО-ДПМНЕ сматрају да нема потребе да даљом дебатом о предложеним уставним променама и Преспанском споразуму, који је народ већ одбацио на референдуму”, наводи та странка, тражећи хитно гласање о том питању.

Владајућој коалицији у Македонији за двотрећинску већину у парламенту, неопходну за усвајање уставних промена, требају гласови 80 посланика, односно девет више него што имају у овом сазиву Собрања.

“Једногласно је потврђен став да ћемо гласати против уставних промена”, наводи ВМРО-ДПМНЕ.

Овакав потез највеће опозиционе странке у Македонији уследио је свега дан пошто је званичник Стејт департмента Вес Мичел позвао лидера ВМРО-ДПМНЕ Христијана Мицковског да подржи уставне промене зарад евроатлантских интеграција.

Премијер Зоран Заев још је раније најавио да ће, уколико парламент не подржи споразум са Грчком, расписати ванредне парламентарне изборе.

 

Извор Плусинфо/РТС, 18. октобар 2018.