Вучић наговестио смену Зоране Михајловић

Критиковао је због одсуства реакције на Скотову изјаву и на претње силовањем Ани Брнабић и рекао да има поверење “док премијерка не каже другачије”

Председник Србије Алекасандар Вучић поновио је данас да је представник Владе Србије морао пре неки дан да реагује на изјаву амбасадора САД да је Косово суверена земља, да се о нереаговању Зоране Михајловић разговара, али и да има поверење у министре, док му премијерка не каже другачије.

“На тако нешто представник Владе Србије је требало да реагује. О свему другом… имамо састанке, разговарамо… па ћемо да видимо у будућности”, рекао је Вучић на питање да ли ће министарка Михајловић због нереаговања сносити неке санкције.

Додао је да има поверење у министре, док му премијерка “не каже другачије”. “А, онда ћемо или у реконструкцију или на изборе”, казао је он. Додао је да се већ у марту идуће године иде у изборну годину, тако да је онда, каже, “све могуће”.

Поновио је да му је познат став амбасадора САД Кајла Ската о Косову и Метохији и да нема шта да му замери по том питању. Проблем је, каже, што не може амбасадор да одређује новинару како ће и на који начин да поставља питања и поновио да је због тога представник Владе Србије требало да реагује.

“Као што ја неким новинарима неће да одређујем шта може и шта не може да каже, тако ни амбасадор не може да одређује како ће новинар да поставља питање и на који начин. А, посебно ако је то на пристојан начин и у складу са интересима Србије”, додао је српски председник.

ЧАС БИ ДА СИЛУЈУ, ЧАС ДА ВЕШАЈУ, АЛИ НЕЋЕ МОЋИ 
Председник Србије Александар Вучић приметио је данас да на бруталне увреде и претње на његов и посебно на рачун премијерке Ане Брнабић нису реаговали ни они чија је то дужност била, те поручио онима који би да “вешају и силују” да то неће моћи, јер, како каже, постоји један прост разлог који их омета – неће их народ.

“Чисто да чистије не може да буде. Када буду избори, видећемо да ли ће их народ хтети”, рекао је Вучић новинарима.  Посланик Двери Срђан Ного рекао је јуче да Вучића и Брнабић треба обесити због могућег прилива миграната, а раније је један од чланова Савеза за Србију Жељко Веселиновић говорио о томе да би премијерку требало “затворити са Афроамериканцем”.

Вучић каже да је навикао на такве изјаве, али додаје да не може да дозволи да говоре да ће да “вешају” Ану Брнабић. Навео је да неки не желе да је заштите, јер “није лојална неким другим људима и другим земљама, већ својој влади и својој земљи”.

“Срамота је да је нико није заштитио, чак ни они чија је дужност била, који воде тела за равноправност. Нису реаговали када су Ани Брнабић претили силовањем”, рекао је Вучић. Он је приметио да они који би да владају земљом промовишу “силовање и вешање” пошто немају политику.

“Наш обрачун са њима мора да буде још озбиљнија и марљивија политика владе”, рекао је Вучић. Каже да шеф коалиције Савеза за Србију, уреднику Информера Драгану Ј. Вучићевићу прети затвором три године, и упитао шта би се десило да је он тужио неког од новинара када су говорили разне неистине и увреде.

“Сви ћуте. Нормално је да тражите три године затвора, јер ”ко си ти да критикујеш његово величанство” и питаш одакле ти пет милиона евра на рачуну?”, рекао је Вучић, те додао да су поједини са РТС “ишли да плачу код Јеремића када је Миленко Јованов издао саопштење, а да нико није ишао да плаче у редакцију Информера“.

Како оцењује, то је нагомилано лицмерје у којима се џелати представљају као жртве. “Мало би да силују, па мало да вешају. Ајде оставите Ану на миру. Оставите ту жену мало на миру. Оставите новинаре да раде свој посао, одговорите на питање, а не да су најбољи они који не смеју да питају”, поручио је Вучић.

Што не смете да питате Јеремића одакле му пет милиона евра на рачуну, или одакле Ђиласу 25 милиона евра које је зарадио од 2007. до 2012. године, питао је Вучић. Каже да код њега на конференције за медије долазе сви новинари, а не само “као код њих, они који слушају и служе”.

“То је та врста лицемерја са којом се суочавамо”, подвукао је Вучић.

ВУЧИЋ: НЕ ИСКЉУЧУЈЕМ ВАНРЕДНЕ ИЗБОРЕ, НЕ КАЖЕМ ДА ЋЕ ИХ БИТИ

Председник Србије и СНС Александар Вучић иозјавио је да не искључује могућност ванредних парламентарних избора, али да не каже ни да ће их бити.

На питање новинара да ли се синоћ састао са кругом људи из СНС и да су се договорили да ће за четири месеца бити ванредни избори, Вучић је рекао да је тачно само то да је имао састанак са људима из СНС у које има највеће поверење.

“То је једино тачно, све остало…”, рекао је Вучић и наставио: “Редовни избори су 2020, али ако притисак буде велики и ако људи буду желели изборе, пошто их народ много воли, а питање легитимитета је кључно…”.

Не могу сасвим да искључим могућност ванредних избора, не кажем да ће их бити, додао је. Не жели, каже, да се понаша као Бојан Пајтић и сви који су имали пет, шест одсто, а владали до краја.

Интересантно је, приметио је, и то како је новинар који је поставио то питање знао за састанак и где је он одржан.

ВУЧИЋ: СВЕ “БОТОВИ” СНС У СВЕТСКОМ ЕКОНОМСКОМ ФОРУМУ
Све ботови СНС у Светском економском форму, и у Светској банци и ММФ-у, нашалио се данас председник Србије Александар Вучић поводом напретка наше земље по индексу конкурентности и оспоравања резултата у опозицији и делу медија.

Србија напредује, Србија је на добром путу и биће све успешнија и све боља, поручио је он и додао: “Све ботови СНС у Светском економском форму, и у Светској банци и ММФ-у, све моји ботови, и они тако доносе одлуке. Не напредује Србија, то они лажу, они то раде само зато што сам ја од њих то тражио. Шалу на страну, Србија напредује”, рекао је Вучић новинарима.

Србија је на 65. месту у свету према глобалном индексу конкурентности (ГЦИ) за 2018. који објављује Светски економски форум (WEF).

У конкуренцији је било 140 земаља, а Србија је добила оцену 60,9 и за пет места је побољшала позицију у односу на 2017. годину.

СЛОБОДНА СМО ЗЕМЉА, ШОЛАК И ЂИЛАС ТО НЕ МОГУ ДА ПРОМЕНЕ

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је Србија земља у којој свако може слободно да мисли и да тај дух “ни Ђилас ни Шолак, ма колико то хтели” не могу да зауставе.

“Срећан сам што у овој земљи сме да се мисли слободно, што ми неће ни Американци ни Шолак ни Ђилас одређивати шта ћу да мислим. Зато је Србија једна од немногобројних слободних земаља и тај дух слободе не могу да зауставе ни Шолак ни Ђилас, ма колико то хтели”, навео је председник.

Вучић је то рекао на конференцији за новинаре у паузи Београдског безбедносног форума, након што га је новинар телевизије Н1 замолио да ту телевизију престане да назива “Шолаковом и Ђиласовом”, будући да, како је навео, Шолак јесте сувласник, али Ђилас нема никакве везе са њима.

Новинар Н1 је, такође, замолио председника да “престане да врши притисак на колеге са јавног сервиса”. Вучић је, одговарајући му, рекао да у папирима не стоји да је Ђилас власник Н1, али да је власник компаније Дајрект медиа и компаније у Бугарској коју је Шолак купио.

“А само је са директором Дајрект медија власник и компаније на Малти, исто Ђиласове директорке. Је л то истина? Шолак и Ђилас су у свим бизнисима заједно и један од другог купују. Је ли Шолак 10 милиона евра платио зграду Драгану Ђиласу, на десет метара одавде”.

Кад је реч о притисцима на РТС, Вучић је рекао да није приметио да су новинари напали Ђиласа, Обрадовића и друге представнике опозиције због притисака на РТС и РЕМ.

“Хоћете да ме натерате да не смем да кажем ништа, да питам зашто плачете над судбином једног новинара и идете у опозициони штаб, а не над судбином оног кога хоће да отерају у затвор”, рекао је Вучић.

Рекао је и да поштује право новинара да раде, да могу да пишу о њему шта год хоће, али да треба да га пусте да мисли слободно и да му ни Ђилас ни Шолак неће одређивати шта ће да мисли.
Рекао је и да се трудио да се понаша професионално према Н1, за разлику од њих који, каже, никада нису били професионални, него директна политичка експозитура Драгана Ђиласа.

“Хоћете да ми забраните да мислим и да имам другачије мишљење, ко има право да ми говори шта смем да кажем или ћете да доведете комисију, па ћете да ме вешате јер не мислим као ви”, упитао је Вучић новинара Н1 телевизије.

 

Извор Танјуг/Новости, 18. октобар 2018.