Путин: Крим и Косово нису исто

“Људи су изашли на референдум на Криму и гласали: желимо да будемо а) – независни, следећи корак – желимо да будемо део Руске Федерације”

Путин изјавио да Крим није руски зато што су Руси дошли и нешто отели, вец́ зато што је становништво само референдумом тражило да га приме у Русију.

“Крим је наш… Зашто наш? Не зато што смо ми дошли и нешто зграбили”, рекао је Путин на заседању дебатног клуба “Валдај”.

“Овде влада демократија. Шта је демократија? То је власт народа. Како се она проверава? Помоћу референдума, избора и тако даље. Људи су изашли на референдум на Криму и гласали: желимо да будемо а) – независни, следећи корак – желимо да будемо део Руске Федерације”, објаснио је руски председник Владимир Путин, а преноси Спутњик.

Путин је такође упоредио ову ситуацију са проглашењем независности Косова, када је одлука донета без референдума, на основу гласања у парламенту, са чиме су се потом сложили сви који су подржавали распад бивше Југославије.

“Хајде да се расправљамо, погледамо документе УН и видимо шта је Повеља Уједињених нација, где пише о праву нације на самоопредељење. Бескрајно ц́емо расправљати. Али ми полазимо од воље људи који живе на овој територији”, закључио је Путин.

Крим је поново постао део Русије у марту 2014. референдумом одржаним након државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто становника Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом.

Влада Русије више пута је изјављивала да су становници Крима демократски, у складу са међународним правом и Повељом УН, гласали за уједињење са Русијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је “коначно затворено”.

 

Извор Спутњик, 19. октобар 2018.