Претње посланицима у Македонији, добили полицијску заштиту

„Део посланика је сам затражио заштиту, а за део је одлучила полиција”

Део македонских посланика који су гласали за почетак измена Устава Македоније за промену имена државе су под 24-часовном полицијском заштитом због њихове сигурности, пренео је данас портал недељника Фокус.

У тексту се наводи да су под полицијском заштитом због претњи, не само посланици опзиционог ВМРО ДПМНЕ, који су искључени из странке јер су подржали предлог македонске владе, већ и посланици владајуће већине.

„Део посланика је сам затражио заштиту, а за део је одлучила полиција”, пише Фокус позивајући се на названичне информације из Министарства унутрашњих послова Македоније, али не наводи колико је посланика под заштитом, од 80 који су гласали за почетак уставних измена у складу са договором са Грчком, преноси Бета.

Премијер Македоније Зоран Заев је у петак увече, одмах након гласања у парламенту, обећао групи од осам посланика коалиције ВМРО ДПМНЕ да ће бити заштићени заједно са својим породицама.

Након што је предлог Владе Македоније за отпочињање уставних измена добио „зелено светло” у парламенту на друштвеним мрежама су појачане увреде и претње посланицима који су гласали „за”.

На фејсбук страницама тих посланика објављују се нове претње, увреде и вулгарне поруке, а у једној објави се позива на ликвидацију седам посланика ВМРО ДПМНЕ, који су исто вече искључени из странке, уз објављивање њихових умрлица.

 

Извор Политика, 21. октобар 2018.