Дојче веле: Преиспитивање политике према Ријаду

Рихтер: Евидентно је „озбиљно преиспитивање“ тезе да је саудијски престолонаследник реформиста, како су га до сада видели

Немачка Влада се последњих месеци трудила да поново успостави добре односе са Саудијском Арабијом, па је дозволила великодушни извоз немачког оружја у ту земљу. Сада се та политика преиспитује.

Немачки министар спољних послова Хајко Мас наговестио је преокрет. Све док траје истрага у случају убиства Џамала Кашогија не постоји основа за позитиван став о извозу оружја у Саудијску Арабију.

Мас је то изјавио у главном дневнику Првог програма немачке телевизије још у суботу (20.10). Сада је немачка шефица владе Ангела Меркел на лед ставила комплетан извоз оружја у Саудијску Арабију, рекавши да се он „неће десити у стању у којем се тренутно налазимо“. Остале реакције немачка канцеларка жели да договори на међународном плану.

НЕДАВНО СУ ОДНОСИ БИЛИ ПОПРАВЉЕНИ
Такве изјаве немачких политичара указују на промену курса Берлина. Немачка канцеларка у септембру је одобрила извоз противартиљеријских система у Саудијску Арабију и потрудила се да поправи однос са саудијском краљевском кућом.

Тај однос се охладио када је Масов претходник на месту шефа немачке дипломатије, Зигмар Габријел, Ријаду пребацио „политички авантуризам“, јер су Саудијсци на својој територији задржали либанског премијера Рафика ал Харирија. Саудијска Арабија је повукла амбасадора из Берлина на консултације. Амбасадор се вратио у Берлин тек почетком октобра, када је Кашоги већ нестао.

КОРЕКТУРА КОРЕКТУРЕ
Сада се изгледа корекција курса коригује. Да ли се Берлин поново дистанцира од Ријада? Томас Рихтер, стручњак за заливски регион у хамбуршком институту ГИГА, сматра да је у сваком случају евидентно „озбиљно преиспитивање“ тезе да је саудијски престолонаследник Мухамед бин Салман реформиста, како су га до сада видели. Он додаје да принц сада делује као владар који се не уздржава од било којег вида репресије.

„Зато се надам да ће се наметнути реалистичан поглед на Саудијску Арабију и на актуелни развој – у том смислу реалистичан да се увиди како се и даље ради о ауторитарној монархији којом управља неколицина људи“.

Немачка канцеларка могла је да схвати много раније да је то тако. Према писању магазина „Шпигел“ немачка обавештајна служба БНД је још децембра 2015. упозоравала на особине престолонаследника: „Досадашње опрезно дипломатско држање старијих водећих чланова краљевске куће замењено је импулсивном интервенционистичком политиком“.

УПОЗОРЕЊЕ БНД
БНД је упозоравао пре свега на спољнополитичке ризике који се могу појавити у вези с новим престолонаследником. Краљ Салман и његов син Мухамед желе да се профилишу као „предводници арапског света“. Према процени немачке обавештајне аналитике, они покушавају да прошире маневарски простор Саудијске Арабије „јаком војном компонентом и новим регионалним алијансама“.

Према том извештају Саудијска Арабија губи поверење у досадашњу заштиту Сједињених Америчких Држава, па Ријад тежи преузимању улоге новог регионалног хегемона. И то по цену отвореног ривалства са својим регионалним такмацем Ираном. То се најбоље види по рату у Јемену. Ријад није оклевао да преузме „огроман војни, финансијски и политички ризик да се не би у региону политички нашао у запећку“.

ИЗВОЗ ОРУЖЈА ЈЕ „ФАБРИКА ПАРА“
Упркос таквим упозорењима, и садашња и претходне немачке владе давале су дозволе за извоз оружја у Саудисјку Арабију. Само у марту ове године дато је зелено светло за извоз у вредности од 254 милиона евра. То се сазнало након што је странка Зелених поставила питање Влади у Бундестагу.

Главни уредник журнала „Амнести интернешнал“ Маркус Бикел, 2017. објавио је књигу „Профитери терора“. Он тврди да је саудијски фактор умешан у бројне регионалне кризе и конфликте, па је за извознике оружја то постала права „штампарија новца“. И то без обзира на последице: „Вишак у буџету стечен у годинама високе цене нафте иду на штету других друштвених области у самој Саудијској Арабији, као што су здравство и образовање“.

Бикел наводи да се немачке фирме труде да склопе послове и у цивилном и у војном сектору. То је, према Бикелу, проблематично: „Земље Голфског залива намеравају да се до 2030. ослободе зависности од увоза оружја. Али они се не могу одрећи трансфера технологије. Зато војни и цивилни ангажман иду руку под руку“.

Немачки стручњак за саудијску Арабију Себастијан Зонс, који ради за „Немачко друштво за спољну политику“ (ДГАП), указује на противречности немачке политике према Саудијској Арабији: „Са једне стране, политичари у Немачкој, као и у другим земљама, неуморно наглашавају дестабилизујућу улогу Саудијске Арабије у блискоисточним регионалним конфликтима. Са друге стране, постају помагачи саудисјке стратегије када дозвољавају и толеришу извоз оружја у ту земљу“. И Зонс је написао критично интонирану књигу о саудијској Арабији: „Изграђено на песку: Проблематично савезништво са Саудијском Арабијом“.

„МОРАМО ХИТНО ДЕЛОВАТИ“
Политика се може променити. „Желимо да све земље чланице групе Г-7 позову на разговор саудијске амбасадоре, а најбоље би било да се то уради и у групи земаља Г-20“, каже политичар немачких либерала (ФДП) Улрих Лехте, који је члан спољноиполитичког одбора Бундестага: „Наравно да у региону који тражи своју стабилност не можемо започети неки лом. Али Саудијска Арабија је превршила сваку меру. Морамо хитно да делујемо“.

Слично мисли и спољнополитички портпарол посланичког клуба демохришћана Јирген Харт, када каже да ће Влада у најмању руку преиспитати досадашњу политику. У интервјуу за радио „Дојчландфунк“ он прецизира: „У сваком случају морамо искористити наше економске полуге на тај начин да саудијска Влада остане на курсу регионалне стабилности. Сматрам да је терен за тако нешто припремљен тесним привредним везама које са Саудијском Арабијом имају европа и Америка“. Он додуше признаје да у саудисјкој краљевској кући „постоје донекле ирационали елементи у понашању“ али додаје да се са тим мора изаћи на крај. Према њему је још рано да се предложе конкретне мере.

ОСУДА САУДИЈСКИХ ВЛАСТОДРЖАЦА ШИРОМ СВЕТА
Према свему што се до сада сазнало, убиство новинара Џамала Кашогија је требало да пошаље унутрашњеполитички сигнал потенцијалним критичарима краљевске куће. Очито је то начин њиховог застрашивања.

Међутим, налогодавци су се прерачунали. Вест о убиству обишла је свет, а саудијска власт је на стубу срама. И то не само у Немачкој.

 

Извор Дојче веле, 22. октобар 2018.