Merkel: Zamrznuti izvoz oružja u Saudijsku Arabiju

„Slažem se sa svima koji kažu da već ograničen izvoz oružja ne može da bude nastavljen u situaciji u kojoj se nalazimo”

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da podržava zamrzavanje izvoza oružja u Saudijsku Arabiju, posle ubistva novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

„Slažem se sa svima koji kažu da već ograničen izvoz oružja ne može da bude nastavljen u situaciji u kojoj se nalazimo”, rekla je Merkel novinarima u Berlinu, javlja Asošiejted pres a prenosi Beta.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas pozvao je na obustavljanje izvoza nemačkog oružja u Saudijsku Arabiju. Merkel je ponovo osudila ubistvo Kašogija i ponovila poziv Rijadu da pruži dodatno razjašnjenje okolnosti smrti novinara, kolumniste Vašington posta. Ona je dodala da će Nemačka sa svojim međunarodnim partnerima razmotriti dalje „reakcije” u vezi s tim slučajem.

Saudijska Arabija je saopštila da je Kašogi umro tokom „tuče” u Konzulatu zbog čega je uhapsila 18 osoba, ali nije priznala tvrdnje Ankare da je novinar mučen, ubijen i raskomadan, niti da je grupa od 15 osoba poslata u Istanbul da ga ubije. Kašogi je poslednji put viđen 2. oktobra, kako ulazi u saudijski konzulat po dokumenta za ženidbu.

 

Izvor Politika, 22. Oktobar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u