На Сајму књига представљена монументална студија о Јасеновцу

Ова монографија представља мултидисциплинарну студију др Грајфа, у којој је први пут извршена упоредна анализа Аушвица и Јасеновца

На отвореном 63. Сајму књига у Београду, већ првог дана ће, чак и за овакву манифестацију, бити уприличен један по свему изузетан догађај: у 11 часова, у Сали „Иво Андрић”, биће представљена монографија „Јасеновац – Аушвиц Балкана, усташка империја окрутности”, чији је аутор др Гидеон Грајф. Светски признати израелски експерт за Аушвиц и остале фабрике смрти у Другом светском рату, читаоцима „Политике” је познат, пошто смо у већ неколико наврата представили његов рад не само на истраживању истине о Јасеновцу, већ и борбу др Грајфа на глобалном плану, као директора Међународне експертске групе ГХ7 против ревизионизма у историји.

У „минут до дванаест”, пред почетак отварања Сајма, примерци књиге др Грајфа, штампане у Израелу на хебрејском, српском и енглеском језику, у колосалном формату (42 x 29 сантиметара), у пуном колору, на најфинијој кундстдрук хартији, стигли су у Београд.

Промоцији, према очекивањима, присуствоваће и 96-годишњи Моше Ха Елион, председник Друштва преживелих логораша Аушвица, који ће тако, не само симболички, пружити подршку преживелим логорашима Јасеновца које ће представљати Милинко Чекић (92 године), председник Удружења логораша Јасеновац, и Јелена Бухач Радојичић (86 година), водећи активисти кампање „Стоп ревизији. Још смо живи, сећамо се”.

Издавачи монографије др Гидеона Грајфа су Институт за Холокауст Шем Олам (Израел), Фондација за пројекте едукације о Холокаусту (Мајами, САД) и Академски колеџ Оно (Израел). Чланови уређивачког одбора су професори и историчари из Израела, САД, Норвешке, Италије и Јапана.

Ова монографија представља мултидисциплинарну студију др Грајфа, у којој је први пут извршена упоредна анализа Аушвица и Јасеновца.

У сарадњи с консултантима Међународне експертске групе ГХ7, аутор потврђује тезу историчара из Израела, али и из других земаља света, да Јасеновац није био радни логор, већ да је био логор смрти. Ову тврдњу доказује и сазнање о 57 метода мучења и убијања у Јасеновцу, до кога је у својим истраживањима дошао др Израел Хершковиц, професор емеритус с Медицинског факултета из Тел Авива, експерт за анатомију и форензичка испитивања.

Када смо ову монографију узели у руке, жаргонски речено, већ на основу „прелиставања”, уверили смо се да је реч о монументалном делу, за које је, можда, био последњи час да се појави, када се зна с којом упорношћу оживљавају неонацизам и неоусташтво, с којом енергијом многи појединци и утицајни конзервативни кругови поричу истину, уопште о Холокаусту, а онда и о Холокаусту и геноциду над Србима и Ромима у НДХ, као и злочиначке мере НДХ примењене према антифашистима Хрватима и муслиманима који су били противници усташког режима.

На промоцији, поред др Гидеона Грајфа, о књизи ће говорити чланови Уређивачког одбора монографије професор др Давид Битон, експерт за јудаистичке студије с Академског колеџа Оно из Израела, др Шимон Азулај, експерт за студије Холокауста с истог колеџа, Катарин Горсач, председник, и Ави Мизраки, извршни директор Фондације за едукативне пројекте о Холокаусту из САД, као и већ поменути професор др Израел Хершковиц.

Као специјални гости су најављени амбасадор Израела у Републици Србији др Алона Фишер Кам, Моше Ха Елион, Милинко Чекић и Јелена Бухач Радојичић, преживели логораши из Аушвица и Јасеновца.

У истој сали „Иво Андрић”, у 11.30 часова биће представљена и књига ,,Дипломатска мисија др Давида Албале”, која је посвећена обележавању стогодишњице Балфурове декларације из 1917. године. Домаћин ове промоције биће Роуз Стивенсон Гуднајт из САД, потомак др Давида Албале и потпредседница „Викимедије”. Као специјални гости су најављени Биљана Пупин, потомак Михајла Идворског Пупина, и Кајл Скот, амбасадор САД у Републици Србији.

Ова књига је посвећена обележавању стогодишњице Балфурове декларације из 1917. године, када је др Давид Албала с др Миленком Веснићем испословао да Србија буде прва земља на свету која ће признати право јеврејском народу на државу. Том приликом је српска дипломатија, тачније др Веснић, у писму др Албали, које се чува у Националном архиву Израела, а чија се копија налази у Музеју српске дипломатије, први пут будућу државу назвао именом Израел. Књига обилује архивским документима, како Националног архива Израела, тако и Конгресне библиотеке из Вашингтона, архиве „Њујорк тајмса”, „Вашингтон поста”, Архива Југославије и приватног архива потомака породице Албала који сада живе у САД.

 

Извор Политика, 22. октобар 2018.