“Војска Косова” по јапанском моделу?

Устав Јапана, преносе међународни медији, забрањује формирање војске, иако имају одбрамбене снаге које изгледају као стандардна војска

Усвајање три нацрта закона у начелу у косовској скупштини не дефинише Косовске снаге безбедности (КСБ) као војну силу, преноси приштинска штампа на албанском језику, наводећи да функција и уставни мандат КСБ-а остају непромењени.

Судећи по ономе што је речено у пакету нацрта три закона који регулишу положај и улогу КСБ-а у косовском друштву, бивши председавајући уставног суда Енвер Хасани навео је неколико карактеристика КСБ-а као уставне институције.

Према његовим речима, правна инфраструктура за постепену трансформацију КСБ-а у војску у целини, личи на јапански случај, како по облику тако и садржају.

Устав Јапана, преносе међународни медији, забрањује формирање војске, иако имају одбрамбене снаге које изгледају као стандардна војска.

Јапански премијер Шинзо Абе предложио је 2013. године промену имена, чиме би, у суштини, постојеће снаге биле признате као војска. Разлог за иницијативу о промени имена Јапанци су навели “агресивне кораке” Кине у вези са спорним острвима у Источном кинеском мору.

У централним институцијама у Приштини, као разлог за трансформацију КСБ-а у војску, наводе заокруживање државности и интегритета на целој територији Косова.

Устав Јапана ограничава одбрамбене снаге те земље да довољно брзо реагују или прве нападну у случају претњи. У Другом светском рату, јапанска војска починила је бројна зверства, као што је масакр стотина хиљада људи у граду Нанкингу.

Косовске безбедносне снаге настале су трансформацијом из Косовског заштитног корпуса (КЗК) 2009. године, а та формација званичном демилитаризацијом Ослободилачке војске Косова 1999.

Припадници ОВК постали су чланови КЗК-а. Косовским уставом КСБ су задужене за интервенцију приликом природних непогода.

Почетак трансформације КСБ-а у војску, покренут у влади и настављен у скупштини, заобилази косовски устав, по којем је за промену манадата постојеће формације потребна сагласност и српских представника у косовском парламенту.

Канцеларија ЕУ у Приштини позвала је на одговорајући процес усвајања законодавства о трансформацији КСБ-а, у складу с уставом Косова и узимајући у обзир интересе и бриге свих заједница на Косову, као и све релевантне заинтересоване стране.

Косовски премијер Рамуш Харадинај рекао је да ће изградња пуног капацитета косовских оружаних снага трајати око десет година и да ће бити подељена у три фазе.

Харадинај тврди да ће институције у Приштини у потпуности поштовати мандат мисије Кфора, док ће КСБ остати партнер међународним војним снагама.

На Косову, додаје Харадинај, неће бити безбедносног вакуума, а трансформација Косовских снага безбедности створиће 2.500 нових радних места.

Уз противљење српских посланика, косовска скупштина прошле недеље гласала је у начелу за три нацрта закона о трансформацији КСБ-а, којима се предвиђа и оснивање министарства одбране.

 

Извор РТС, 23. октобар 2018.