Špigl: HDZ ugrožava mir na Balkanu

U tekstu pod nazivom “Opasnost za Balkan” list piše da Evropska narodna stranka u svojim redovima ima grupu koja trenutno ugrožava mir na Balkanu

Nemački magazin Špigl objavio je članak u kojem je žestoko kritikovao hrvatsku vladajuću stranku HDZ koju su direktno prozvali da ugrožava mir na Balkanu.

U tekstu pod nazivom “Opasnost za Balkan” list piše da Evropska narodna stranka, onaj građansko-konzervativni Klub poslanika u Evropskom parlamentu kojem pripadaju i CDU/CSU, u svojim redovima ima grupu koja trenutno ugrožava mir na Balkanu.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), vladajuća stranka u Zagrebu, kako se navodi, meša se u politička događanja etnički raskomadane Bosne i Hercegovine.

Kako bi podržao bosanske Hrvate, HDZ sponzoriše istoimenu stranku u susednoj zemlji. On želi rezervisati deo BiH, tzv. treći entitet, za bosanske Hrvate, a to jasno predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma, čije sprovođenje nadgleda EU, piše Špigl, a prenosi Dojče vele.

Političari HDZ-a BiH su u poslednjoj izbornoj kampanji masovno podgrejavali etničke napetosti. Više puta su postavljali zastave Herceg-Bosne, što je nedvosmislena provokacija, piše nemački magazin.

Kasnije, početkom oktobra, nakon izbora za tročlano Predsedništvo BiH, kada nije izabran kandidat HDZ-a, već predstavnik liberalnog Demokratskog fronta, koji, kako konstatuje nemački list, igra na kartu razumevanja, Zagreb je počeo politički da ga demontira, prenosi hrvatski portal Indeks.

Ovi izbori nisu dobri za bosanske Hrvate, tvrdi premijer Plenković koji namerava da nastavi da podržava smer radikalnih nacionalista, zaključuje Špigl u svom članku.

Portal Indeks podseća da Plenković prošle nedelje u važnoj službenoj poseti Francuskoj, gde se sastao s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i na Sorboni održao predavanje o budućnosti EU, nije mogao da prestane da govori o Bosni i Hercegovini.

O tome šta se dogodilo na nedavnim izborima u susednoj državi prvo je objašnjavao Makronu, pa studentima koji su došli na njegovo predavanje na Sorboni, a onda i novinarima.

Portal navodi da ga je zbog istupa žestoko prozvao još aktuelni premijer BiH Denis Zvizdić, koji je pozvao Plenkovića da prestane da igra ulogu premijera BiH.

 

Izvor Tanjug/B92, 24. oktobar 2018.