Kuća Sauda bira novog prestolonaslednika?

Savet mudraca, odgovoran za odobravanje odluke o nasleđivanju, trenutno u najvećoj diskreciji veća o promeni u redu za tron

Saudijska kraljevska porodica razmatra mogućnost da princa Muhameda bin Salmana, prvog u redu za tron, na tom mestu zameni njegovim mlađim bratom, a zbog slučaja saudijskog novinara Džamala Kašogija za čije ubistvo mnogi veruju da je kriv upravo aktuelni prestolonaslednik, navodi francuski “Figaro“.

Savet mudraca, istorijski odgovoran za odobravanje odluke o nasleđivanju, trenutno u najvećoj diskreciji veća o promeni u redu za tron, piše Figaro, pozivajući se na neimenovani diplomatski izvor.

To je, navodno, francuskom listu rekao diplomatski izvor u Parizu, a potvrdio neimenovani Saudijac kontaktiran u Rijadu.

Savet mudraca, sačinjen od predstavnika svakog od najmanje sedam klanova kraljevske porodice, razmatrao je situaciju još dok sudbina Kašogija, posle nestanka 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu, nije ni bila rasvetljena, navodi se u tekstu.

Prema tim navodima, koje su preneli i drugi francuski mediji, kraljevska porodica u Saudijskoj Arabiji razmišlja da Muhameda bin Salmana zameni na mestu prestolonaslednika njegovim mnogo ambicioznijim i predvidljivijim bratom, princom Kalidom bin Salmanom (28).

Saudijski izvor na koji se Figaro poziva tvrdi da bi Kalid postepeno zamenio svog brata, a ne odmah.

Kalid je prilično popularan u zemlji i inostranstvu i generalno važi za nekog ko može da pobljša imidž saudijske kraljevine na Zapadu.

 

Izvor RTS, 26. oktobar 2018.

 

Pratite nas na YouTube-u